UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий "міні-супутник" Землі: як довго він залишиться з планетою

Невеликий астероїд обертатиметься на орбіті 57 днів.

У Землі з'явиться новий міні-супутник

У Землі з'явиться новий міні-супутник

Незабаром у Землі з'явиться новий крихітний супутник, який обертатиметься навколо планети майже два місяці. Як повідомляє Live Science, це буде невеликий астероїд, який Земля притягне силою своєї гравітації.

Міні-супутник, астероїд 2024 PT5, виявила Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS) 7 серпня. Космічний камінь зробить один повний оберт навколо Землі з період з 29 вересня по 25 листопада, а потім вийде з-під дії гравітації планети.

Читайте також: Став сюрпізом: у небі над Філіппінами вибухнув астероїд

Незважаючи на те, що астероїд обертатиметься навколо Землі 57 днів, його буде важко побачити з поверхні планети, оскільки він дуже невеликий – діаметром лише 10 метрів.

Земля періодично захоплює нові супутники. Так, щось подібне відбувалося у 1981 та 2022 роках, коли об'єкт 2022 NX 1 став тимчасовим супутником нашої планети.

«Земля може регулярно захоплювати астероїди з популяції навколоземних об'єктів (NEO) і витягувати їх на орбіту, роблячи їх міні-супутниками. Нещодавно виявлений об'єкт класу Apollo NEO 2024 PT5 слідує за траєкторією, яка нагадує траєкторію 2022 NX1, і незабаром може стати міні-супутником», - заявили вчені у новій статті.

NASA вважає будь-який космічний об'єкт, який наближається до Землі на відстань близько 190 мільйонів кілометрів, «навколоземним об'єктом». Будь-який об'єкт у межах 4,7 мільйона кілометрів від планети вважається «потенційно небезпечним». NASA відстежує місце розташування та орбіти приблизно 28 тисяч астероїдів за допомогою ATLAS – масиву з чотирьох телескопів, який виконує сканування всього нічного неба кожні 24 години.

Траєкторії руху цих об'єктів проаналізували можливість зіткнення із Землею до кінця століття. За словами вчених, у найближчі 100 років планеті не загрожує зіткнення із космічним каменем.

Міні-супутники – не просто цікаві об'єкти спостережень. Дослідження показують, що такі камені містять цінні мінерали і воду, які можна використовувати як ракетне паливо, що робить їх ідеальними «трамплінами» для компаній, які готуються до видобутку астероїдів.

Раніше вчені заявили про те, що астероїд, падіння якого на Землю вбило динозаврів, пройшов довгий і звивистий шлях перед тим, як досяг планети.