UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нового викопного ссавця назвали на честь героя зі світу Толкіна

Розмірами Beornus honeyi нагадував кішку.

Вчені з Університету Колорадо в Боулдері виявили в США новий вид викопних ссавців, який назвали Beornus honeyi - на честь Беорна, героя зі світу Джона Роналда Руела Толкіна. Жила ця тварина на Землі в епоху плеоцена, тобто, 65-56 мільйонів років тому, повідомляє Naked science.

Незважаючи на назву, древня тварина не нагадувала персонажа, придуманого Толкіном. Це було пухнасте створіння розміром з кішку.

Відзначається, що Beornus honeyi - кондиляртра, представник групи плацентарних палеоцінових і еоценових ссавців. Зовні кондиляртри трохи нагадували собак, але, насправді, були предками копитних ссавців, таких як коні і носороги. Незважаючи на свої скромні розміри, викопний Беорн був набагато більшим, ніж його родичі. Крім того, у нього були великі корінні зуби і пухкі щоки.

На думку вчених, новий вид харчувався в основному рослинами, але міг з'їсти і комах або інші джерела м'яса.

Дослідникам також вдалося ідентифікувати ще два види кондиляртр: Conacodon hettingeri і Miniconus jeanninae. Ці ссавці тісно пов'язані між собою, але мають явні відмінності у формі та розмірах зубів. На думку дослідників, виявлені тварини можуть переписати історію ранніх ссавців, що населяли Північну Америку після загибелі динозаврів. Попередні дослідження фауни в перші 320 тисяч років після вимирання показали, що ссавці тоді тільки відновлювалися, а окремі групи змінювалися вкрай повільно.

«Однак найраніша палеоценова фауна у Вайомінгу - зовсім інша історія. Вона відрізняється більшою різноманітністю, ніж ми могли передбачити для цього періоду. Це говорить про те, що ми не можемо узагальнювати відновлення ссавців після вимирання динозаврів», - заявила провідний автор дослідження Мадлен Аттеберрі.

Тобто, Беорн і його родичі були частиною процвітаючого суспільства дрібних ссавців, які жили в ранньому палеоцені.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Палеонтологи знайшли останки трилобіта з важкими травмами

Раніше вчені підтвердили виявлення двох раніше невідомих видів динозаврів на північному сході Китаю. Вони мешкали на Землі 120-130 мільйонів років тому.