UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нобелівську премію з хімії присудили за вивчення білків

Її отримають Девід Бейкер, Деміс Хасабіс та Джон М. Джампер.

У Стокгольмі триває Нобелівський тиждень, під час якого називають володарів престижної нагороди цього року. Вже були відомі лауреати премії з медицини та фізики.

Читайте також: Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття мікроРНК

Третіми, за традицією, назвали лауреатів Нобелівської премії з хімії. Цього року половину премії отримає Девід Бейкер "за обчислювальний дизайн білків", а другу половину - спільно Деміс Хасабіс та Джон М. Джампер "за передбачення структури білків".

"Нобелівська премія з хімії 2024 року присвячена білкам, геніальним хімічним інструментам життя. Девіду Бейкеру вдалося створити абсолютно нові види білків. Деміс Хассабіс і Джон Джампер розробили модель штучного інтелекту для вирішення 50-річної проблеми: прогнозування складних структур білків. Ці відкриття мають величезний потенціал", - йдеться в заяві Нобелівського комітету.

Там також наголосили, що різноманітність життя свідчить про неймовірні можливості білків як хімічних інструментів. Вони контролюють та керують усіма хімічними реакціями, які лежать в основі життя. Білки також виконують функції гормонів, сигнальних речовин, антитіл та будівельних блоків різних тканин.

Білки зазвичай складаються з 20 різних амінокислот, які можна описати як будівельні блоки життя. У 2003 році Девід Бейкер досяг успіху у використанні цих блоків для розробки нового білка, який не був схожий на жоден інший. Відтоді його дослідницька група створила безліч подібних "творінь", включаючи білки, які можна використовувати як фармацевтичні препарати, вакцини, наноматеріали і крихітні датчики.

У 2020 році Деміс Хасабіс та Джон Джампер представили модель ШІ під назвою AlphaFold2. З її допомогою вони змогли передбачити структуру майже всіх 200 мільйонів білків, які ідентифікували дослідники.

Минулого року премії з хімії отримали Мунгі Бавенді, Луїс Брюс та Олексій Єкімов із формулюванням "за відкриття та синтез квантових точок".