UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нобелівську премію з фізики присудили за машинне навчання

Її отримають Джон Дж. Хопфілд та Джеффрі Е. Хінтон.

Названо лауреатів Нобелівської премії з фізики

Названо лауреатів Нобелівської премії з фізики

У Стокгольмі триває Нобелівський тиждень, під час якого називають лауреатів престижної нагороди цього року. За традицією, першими назвали володарів Нобелівської премії з фізіології чи медицини.

Читайте також: Яка роль штучного інтелекту у війні? — The Economist

Другими було оголошено лауреатів Нобелівської премії з фізики. Цього року її отримають Джон Дж. Хопфілд та Джеффрі Е. Хінтон з формулюванням «за основні відкриття та винаходи, які дозволяють здійснювати машинне навчання з використанням штучних нейронних мереж».

"Два лауреати Нобелівської премії з фізики цього року використовували інструменти з фізики для розробки методів, які є основою сучасного потужного машинного навчання. Джон Хопфілд створив асоціативну пам'ять, яка може зберігати та відновлювати зображення та інші типи шаблонів у даних. Джеффрі Хінтон винайшов метод, який може автономно знаходити властивості даних і, таким чином, виконувати такі завдання, як ідентифікація певних елементів на зображеннях", - йдеться у заяві Нобелівського комітету.

Минулого року премію з фізики здобули П'єр Августіні, Ференц Краус та Анн Льює з формулюванням "за експериментальні методи генерації аттосекундних імпульсів світла для вивчення динаміки електронів у речовині".