UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вже незабаром: відомий футуролог спрогнозував, коли люди зможуть досягти безсмертя

Як правило, прогнози Курцвейла здійснюються.

Вчений-комп'ютерник та футуролог Рей Курцвейл назвав терміни, коли людство зможе досягти безсмертя, а штучний інтелект – сингулярності. Вчений відомий кількома прогнозами, які вже справдилися, якщо й ці виявляться правдивими, чекати залишилося зовсім недовго, повідомляє IFLScience.

Серед прогнозів, що здійснилися, Курцвейла, наприклад, той, який він зробив у 1990 році. Тоді він заявив, що до 2000 року комп'ютер обіграє в шахи чемпіона світу, а також передбачив появу портативних комп'ютерів і смартфонів, перехід до бездротовіших технологій і передбачав бурхливий розвиток Інтернету до того, як це стало очевидним для всіх.

Читайте також: Вчені розповіли, як могло зародитися життя на Землі: до чого тут nickelback

2010 року він переглянув власні прогнози, зроблені 20 років тому, щоб визначити, наскільки точними вони були. Курцвейл стверджує, що зі 147 прогнозів, зроблених у 1990 році до 2010-х, 115 виявилися «цілком правильними», 12 – «по суті правильними» і лише три – повністю невірними.

Тобто, хоча твердження Курцвейла про безсмертя є доволі сміливими і, швидше за все, помилковими, їх не варто скидати з рахунків.

Так, за його словами, до 2030 року людство буде здатне «збільшувати тривалість життя людини більш ніж на рік щороку». Теоретично, це може призвести до досягнення вічного життя.

У 2017 році футуролог також зробив прогноз щодо того, коли штучний інтелект зможе пройти тест Т'юрінга.

«2029 рік - це точна дата, яку я встановив, коли ШІ пройде тест Тюрінга і, отже, досягне людського рівня інтелекту. Я встановив дату 2045 року для «сингулярності», коли ми помножимо наш ефективний інтелект у мільярд разів, злившись із інтелектом, який ми створили», - заявив вчений.

На думку Курцвейла, сингуляроність – не те, чого слід боятися, а те, що зможе «поліпшити» людей, зробивши нас «богоподібними».

«Якщо я хочу отримати доступ до 10 000 комп'ютерів на дві секунди, я можу зробити це бездротовою мережею і [моя обчислювальна потужність] помножиться в хмарі в 10 тисяч разів…», - пояснює він.

Раніше вчені заявили про те, що насичені жирні кислоти, які містяться в горіхах, сої та олії, допомагають знизити ризик смерті від усіх причин. Висновки дослідників ґрунтуються на аналізі 41 наукової роботи, опублікованій з 1991 по 2021 рік.