UA / RU
Підтримати ZN.ua

Neuralink вживила мозковий імплант другому пацієнту

Пацієнт страждав після травми спинного мозку.

Neuralink вживила імплант вже другому пацієнту

Neuralink вживила імплант вже другому пацієнту

Компанія Neuralink успішно вживила свій мозковий імплант, який покликаний допомагати паралізованим людям, другому пацієнту. Про це розповів засновник компанії Ілон Маск у підкасті Лекса Фрідмана, повідомляє Reuters.

Читайте також: Крапку в історії МКС поставить ракета Ілона Маска – як на це рішення вплинули стосунки США з Росією

Neuralink все ще перебуває на стадії тестування свого пристрою. Перший пацієнт після імплантації імплантування зміг грати в комп'ютерні ігри, переглядати інтернет, постити повідомлення в соціальних мережах і переміщати курсор на ноутбуці.

За словами Маска, другий пацієнт також страждав на травму спинного мозку, схожу на травму першого пацієнта. Він також зазначив, що працюють 400 електродів у мозку пацієнта, хоча на сайті Neuralink йдеться про те, що пристрій використовує 1024 електроди.

«Не хочу наврочити, але, схоже, з другим імплантатом все пройшло дуже добре. Сигналу багато, електродів багато. Працює дуже добре», - заявив Маск. Але він не розкрив, коли саме було проведено другу операцію.

За словами бізнесмена, цього року Neuralink має намір вживити імпланти ще восьми пацієнтам.

Нагадаємо, Neuralink розпочала набір добровольців для випробування чіпів у вересні 2023 року. Компанія шукала тих, у кого паралізовані руки та ноги (тетраплегія) через спинномозкову травму або бічний аміотрофічний склероз.

У ході випробувань пацієнтам вживлюють нейроінтерфейс - мікрочіп для керування зовнішніми пристроями силою думки. Пацієнти зможуть таким чином керувати курсором миші чи клавіатурою комп'ютера. Процес тестування триватиме близько шести років. До цього дослідження чіпа проводили на тваринах.