UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніяк не заспокоїться: на Сонці сталося ще кілька потужних спалахів

На зірці з'явилася ще одна, небезпечніша пляма.

Сонячна пляма AR3165, яка 14 грудня стала джерелом восьми спалахів на Сонці, продовжує бути активною. Вона викинула ще кілька спалахів класу М, їхня загальна кількість склала 16 за два дні, повідомляє сайт відстеження космічної погоди Spaceweather.

Енергія, яка була викинута в результаті спалахів, досягла Землі, іонізувавши верхні шари атмосфери та викликавши короткі перебої у роботі радіозв'язку над деякими частинами планети.

Читайте також: Магнітні бурі: вчені уточнили прогноз на другу половину грудня

Разом з тим, зазначається, що AR3165, хоч і дуже активне, але "дивиться" не на нашу планету. Тобто, більшість матеріалу, викинутого з неї, проходить повз Землю.

Тим часом на Сонці з'явилася ще одна, небезпечніша пляма, AR3163. Вона спрямована у бік нашої планети і може становити нею загрозу. Вона може стати джерелом спалахів, спрямованих у бік Землі. Вони можуть супроводжуватися корональними викидами маси (СМЕ), які у цьому випадку точно досягнуть планети. Це може призвести до появи магнітних бур.

У жовтні астрофотограф Ендрю Маккарті зміг "зловити" на фото гігантський потік плазми, який випустило Сонце. Він поширився до космосу на 1,6 мільйона кілометрів.