UA / RU
Підтримати ZN.ua

Навколо чорних дір можуть формуватися системи з тисяч планет – астрономи

Планети можуть з'являтися з пилових дисків навколо чорних дір.

Вчені з Національної астрономічної обсерваторії Японії (NAOJ) заявили про те, що планети можуть формуватися не тільки навколо зірок. На їхню думку, навколо надмасивних чорних дір можуть з'являтися цілі системи, що складаються з тисяч світів, повідомляє "Популярная механика".

Планети формуються з протопланетних дисків – кілець пилу і газу, які обертаються навколо зірок. Разом з тим, подібні кільця існують і навколо чорних дір. Такі утворення можуть бути набагато більшими, ніж навколо зірок. У деяких випадках вага пилу навколо чорної діри може досягати 100 тисяч сонячних мас, що приблизно в мільярд разів більше, ніж у випадку зі звичайним протопланетним диском.

У ході дослідження вчені вивчили чорні діри, які знаходяться в центрі особливо активних галактик. Оскільки пиловий диск може бути дуже щільним, у ньому повинні бути вкрай холодні місця, захищені від сильного випромінювання в центрі. В даних регіонах частинки пилу змогли б мати крижану оболонку і легше об'єднуватися одна з одною - запускаючи процес утворення планет.

За словами вчених, такий процес може зайняти кілька сотень мільйонів років, але в результаті могли б з'явитися планети, що обертаються навколо надмасивних чорних дір. При цьому, таких планет повинно бути дуже багато, враховуючи, яка кількість пилу, як правило, зосереджується в таких дисках.

За розрахунками дослідників, десятки тисяч планет з масами в 10 раз більше земний могли бути сформовані приблизно в 10 світлових роках від чорної діри. Разом з тим, поки ніяких підтверджень існування таких планет немає, а дослідники не знають, як їх можна було б детектувати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступоворуйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.