UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наступного тижня жителі Землі зможуть спостерігати "подвійний" зорепад

Орбіта планети перетне два сліди комет.

Наступного тижня можна буде побачити подвійний зорепад

Наступного тижня можна буде побачити подвійний зорепад

Спостерігачі за нічним небом по всьому світу зможуть наступного тижня побачити подвійний зорепад. Свого піку досягнуть метеорні дощі Альфа-Капрікорніди та південні Дельта-Акваріди, повідомляє Live Science.

Як заявив астроном з обсерваторії Лоуелла в Аризоні Ніколас Московіць, це «дивовижний збіг».

Читайте також: Викликала зміни на Землі: майже 13 тисяч років тому на планету впала комета

Метеорні дощі можна спостерігати, коли орбіта Землі перетинає траєкторію руху комет. Кам'янисті уламки, що залишають за собою комети, згоряють в атмосфері планети. Під час подвійного зорепаду Земля перетне орбіту комети 96P/Махгольця, яка відповідальна за метеорний потік південні Дельта-Акваріди, пік якого очікується 29-30 липня. Крім того, планета перетне орбіту комети 169P/NEAT, яка породжує Альфа-Капрікорніди, пік зорепада припаде на 30-31 липня.

За словами Московиця, настання піку двох метеорних потоків з різницею о 24 годині є «трохи незвичайним». Але все ж таки подію не можна назвати «великою рідкістю».

Вчений додав, що Земля переживає близько 900 зорепадів на рік, тобто два-три на день. Але не всі з них є великими метеорними потоками, такими як Персеїди або Гемініди, коли можна спостерігати до 100 метеорів на годину. За словами Московиця, більшість метеорних потоків незначні, і астрономи лише починають систематично вивчати та вимірювати ці потоки завдяки нещодавно розробленим інструментам.

Метеорні потоки повторюються через однакові проміжки часу завдяки передбачуваним орбітам навколо Сонця. Невеликі коливання їхньої інтенсивності пов'язані з тим, як комети викидають уламки, і скільки ці уламки «живуть» у космосі.

На піку метеорного потоку південні Дельта-Акварії можна побачити приблизно 20-25 метеорів на годину. За словами Московиця, зорепад буде «доволі тьмяним». Щоб спостерігати його, потрібно поїхати подалі від джерел світлового забруднення та не вмикати екран смартфона.

Альфа-Каприкорніди будуть менш численними, але метеорний потік пов'язаний з більшими фрагментами, які здаватимуться набагато яскравішими в небі.

Найкраще «подвійний» зорепад буде помітний у Південній півкулі, оскільки там їхній радіант буде високо над горизонтом. Спостерігачі у Північній півкулі також зможуть спостерігати за ним, але за допомогою бінокля.

Нещодавно астроном Зденек Секанін заявив про те, що комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), яка рухається у напрямку до Землі, ймовірно, розпадеться на частини до того, як наблизиться до нашої планети. Водночас цей аналіз ще не пройшов експертної оцінки.