UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA вирішує долю астронавтів, які "застрягли" на МКС

Агенція може залишити астронавтів на МКС і повернути корабль без екіпажу.

У суботу NASA має вирішити долю двох астронавтів, які в червні були доставлені до Міжнародної космічної станції (МКС) на борту космічного корабля Boeing Starliner, пише CBSnews.

Інженери NASA провели зустріч, на якій проаналізували результати випробувань і дали рекомендації щодо того, чи повертати двох астронавтів на Землю, чи залишити їх на орбіті ще на шість місяців і доставити додому на борту космічного корабля Crew Dragon компанії SpaceX.

Як повідомили у NASA, рішення буде оприлюднене у суботу опівдні. Джерела стверджують, що найімовірніше в агенції не будуть ризикувати і залишать командира Starliner Баррі Вілмора і пілота Суніту Вільямс на борту станції. Космічний корабель, натомість повернуть на Землю без екіпажу.

У космічній агенції вагаються щодо здатності Starliner безпечно доставити екіпаж на Землю з огляду на численні витоки гелію в трубопроводах силової установки корабля і початкове погіршення тяги в п'яти маневрових двигунах – проблеми, що виникли на наступний день після запуску, 5 червня.

Boeing стверджує, що після проведення широких випробувань і аналізу зрозуміли природу проблем. Інженери компанії переконані, що маневрові двигуни працюватимуть належним чином, щоб підтримувати стабільність Starliner під час відльоту з Міжнародної космічної станції та під час критичного запуску двигунів, необхідних для сходження з орбіти для входу в атмосферу і посадки.

Однак деякі керівники NASA вважають, що більш безпечним варіантом буде спустити Starliner за допомогою дистанційного керування без екіпажу, тим пак, що  Вілмор і Вільямс мають інший варіант повернення – космічний корабель Crew Dragon компанії SpaceX.

Вони пропонують, щоб Crew Dragon, запуск якого запланований на 24 вересня, злетів лише з двома з чотирьох членів екіпажу на борту, залишивши два місця для екіпажу Starliner, і повернувся на Землю в лютому наступного року після стандартного шестимісячного перебування на станції.

Таким чином, місія екіпажу Starliner, яка за планом мала тривати трохи більше тижня, розтягнеться до 268 днів –  майже на дев'ять місяців.

За словами джерел, якщо буде обрано цей варіант, Starliner може відстикуватися вже 6 вересня, щоб здійснити непілотоване входження в атмосферу і приземлитися в Нью-Мексико.

Але якщо NASA вирішить, що Starliner безпечний для астронавтів, капсула доставить їх додому набагато раніше – ймовірно, упродовж наступного місяця, щоб звільнити порт стикування МКС для місії SpaceX.