UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA відключило один із наукових інструментів «Вояджер-2»

Заряд батареї апарата поступово виснажується.

Інженери відключили один із інструментів "Вояджера-2"

Інженери відключили один із інструментів "Вояджера-2"

Інженери NASA відключили один із наукових інструментів апарату «Вояджер-2». Це було зроблено через те, що заряд батареї апарату, який досліджує міжзоряний простір, поступово знижується, повідомляє Space.com.

«Вояджер-2» запустили в космос 20 серпня 1977 року, 5 листопада 2018 року він залишив межі Сонячної системи. Наразі апарат знаходиться на відстані 20,5 мільярда кілометрів від Землі. Він використовує чотири наукові інструменти для вивчення простору за межами геліосфери, сфери впливу Сонця навколо Сонячної системи.

Читайте також: "Вояджер-1" вперше за півроку відправив на Землю виразне повідомлення

Фахівці NASA вважають, що заряду батареї "Вояджер-2" вистачить на те, щоб підтримувати роботу одного наукового інструменту до 2030-х років. Але для цього потрібно вибрати які інструменти відключити.

Інженери місії відкладали відключення інструментів, оскільки "Вояджер-2" та його "близнюк", апарат "Вояджер-1" - єдині апарати, які вивчають міжзоряний простір. На даний момент фахівці деактивували шість із 10 інструментів апарату. Тепер настав час сьомого інструменту і 27 вересня інженери дали команду відключити плазмовий науковий прилад.

Плазмовий науковий прилад складається з чотирьох «чашок», що збирають інформацію про кількість плазми, рідини заряджених частинок, що протікає повз «Вояджер-2», та напрямок цього потоку. Три чашки нахилені до Сонця, відстежуючи заряджені частинки у сонячному вітрі, перебуваючи у геліосфері. Четверта чашка нахилена убік від інших, щоб спостерігати за плазмою у планетарних магнітних полях та міжзоряному просторі.

Цей прилад відіграв вирішальну роль у виявленні спаду заряджених частинок від Сонця, що вказувало на те, що «Вояджер-2» перетнув кордон між геліосферою та міжзоряним простором у 2018 році.

Але корисність інструменту була обмежена тим, що три чашки, спрямовані під кутом до Сонця, перестали збирати плазму після виходу з геліосфери та виходу за межі впливу сонячного вітру.

Більше того, через орієнтацію «Вояджера-2» дані, зібрані ним останніми роками, були ще обмежені. Єдина активна чашка збирала корисні дані лише раз на три місяці, коли апарат робив оберт на 360 градусів навколо своєї осі. Це вплинуло на рішення відключити плазмовий інструмент для економії енергії, а не деактивувати один із інших інструментів "Вояджер-2".

«Вояджер-2» став першим і єдиним апаратом, що досяг Урана (у січні 1986 року) та Нептуна (у серпні 1989 року). 2018 року апарат вийшов за межі Сонячної системи.

Загалом із двох «Вояджерів» було передано на Землю 625 гігабайт даних. За розрахунками вчених, запаси палива дозволять апаратам серії «Вояджер» залишатися працездатними ще протягом десяти років. Потім зв'язок із Землею буде втрачено.