UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA уклало контракт на створення ракетних двигунів для польотів на Марс

Вартість контракту склала 1,16 мільярда доларів.

NASA уклало контракт з Aerojet Rocketdyne на відновлення виробництва двигунів RS-25 для ракет-носіїв Space Launch System (SLS). Повідомлення про це було розміщено на офіційному сайті корпорації.

Вартість підписаного контракту становить 1,16 мільярда доларів. Він розрахований на період з листопада 2015 року по 30 вересня 2024-го. У рамках контракту передбачається перезапустити виробничі потужності для виготовлення двигуна RS-25.

Aerojet Rocketdyne є основним підрядником по RS-25. Чотирма двигунами цієї моделі буде оснащена перша ступінь ракети SLS. Три рідинних ракетних двигуна на кисні і водні RS-25 раніше використовувалися у Space Shuttle.



Space Launch System проектується як найпотужніша в світі ракета. Її перспективне призначення - забезпечити старт пілотованої марсіанської експедиції. Перший випробувальний політ SLS заплановано на 2018 рік. Вантажопідйомність ракети планується на рівні 70 тонн, вона буде нести космічний корабель Orion в безпілотному режимі. Надалі цей показник буде збільшений до рекордних 130 тонн.

Перші випробування прототипу Space Launch System були зроблені NASA в жовтні цього року. Space Launch System в базовій версії зможе виводити на орбіту 70 тонн вантажу. Ракета оснащена чотирма двигунами RS-25 та двома боковими прискорювачами.