UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA показало, як будується ракету для польоту на Марс

Опубліковані фотографії будівництва ракети SLS, яка стане найпотужнішим космічним носієм за весь час освоєння людством космосу.

© wired.com
Купол паливного баку (монтажний завод Мішу, штат Луїзіана)
Купол паливного баку (монтажний завод Мішу, штат Луїзіана)
© wired.com
Двигун RS-25 (космічний центр Стенніс, Міссісіпі).
© wired.com
© wired.com
© wired.com
Бак для рідкого водню заввишки майже 40 метрів настільки громіздкий і уразливий, що тільки його переміщення з вертикального положення в горизонтальне (або навпаки) займає близько трьох днів.
© wired.com
© wired.com
Стартовий адаптер (космічний центр Маршалла, штат Алабама) Пара техніків NASA витратять близько 3 місяців, вручну наносячи спеціальним спреєм ізоляційний шар на адаптері, що має у висоту близько 8,5 метрів.
© wired.com
© wired.com
Інженери перевіряють кожну деталь в аеродинамічних трубах, щоб упевнитися в подоланні атмосфери Землі без пригод. Після випробувань можна буде точно визначити, які потрібно внести зміни в конструкцію, щоб зробити опір повітря мінімальним.
© wired.com
© wired.com
Військово-морський флот тестує капсулу для тренувань по евакуації астронавтів з океану після приводнення. Інший примірник проходить випробування електрикою, щоб переконатися, що з капсулою Orion нічого не станеться у випадку попадання блискавки.
© wired.com
8 кілометрів дротів і 46 блоків авіоніки контролюють все: від навігації до параметрів роботи двигуна. Кожен блок тестується в термальній камері і на спеціальних стендах для створення вібрації. Потім все з'єднують на стелажах, що дозволяє запустити симуляцію старту.

В 2019 році NASA планує за допомогою ракети SLS запустити капсулу "Оріон" у 25-денний політ по складній траєкторії. Капсула віддалиться майже на 400 тисяч км від Землі, побуває поблизу Місяця і повернеться в атмосферу Землі на швидкості майже 40 кілометрів на секунду, пише Wired.

"Оріон" доставить на орбіту Місяця вантаж, необхідний для створення станції. На початку 2020-х років туди ж прилетять люди, а трохи пізніше ракету-носій використають для подорожі на Марс.

Фотографу Вінсенту Фурньє був наданий ексклюзивний доступ до процесу тестування і підготовки ракети-носія SLS. Протягом 20 днів фотограф працював на 5 об'єктах, спостерігаючи за тим, як інженери NASA будують і випробовують ракету і населену капсулу.

Раніше у США успішно випробували космоплан Dream Chaser.