UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA планує побудувати орбітальну станцію біля Місяця до 2023 року

Експерти агентства обговорили можливість будівництва станції з представниками інших країн.

Представники NASA і ряд фахівців з РФ, Японії, Канади та Європи обговорили можливість створення постійної місячної бази на орбіті супутника Землі до 2023 року, повідомляється на сайті Планетологічного суспільства.

Місячна база повинна стати заміною Міжнародної космічної станції і бути створена за аналогією з МКС, з тією різницею, що буде обертатися на орбіті Місяця, а не Землі. Станція буде оснащена новішим обладнанням, ніж МКС. Вона буде обладнана повністю автономними системами життєзабезпечення і іонними двигунами.

Станція розглядається в якості проміжної точки для досліджень космосу. Зокрема, вона може бути використана в ході доставки людей на Марс до 2030 року.

Спочатку NASA хоче доставити на орбіту Місяця енергоблок майбутньої станції вагою 8,5 тонн, а також двигуни, частина з яких можуть створити представники Європейського космічного агентства. Фахівці з Канади займуться розробкою "космічної руки", на зразок розробленого ними "Канадарма".

Наступним етапом стане доставка житлових модулів, які будуть розроблені в Японії. Згідно концепції, вони не будуть залежати від поставок води і кисню з Землі.

NASA планує здійснити пілотований політ до Марса до 2030 року.

20 грудня вчені з Північної Дакоти провели випробування прототипів скафандрів, які планувалося використовувати під час висадки на Марс.

Космічний центр NASA розробив два прототипи скафандрів, розроблені для роботи в умовах низької гравітації і невагомості. Скафандри пройшли випробування в умовах американської пустелі, а потім їх перевірка була проведена на симуляторі у Флориді.

Раніше фахівці NASA провели випробування нових теплових екранів для космічних кораблів, які дозволять захистити корабель від спеки під час занурення в атмосферу планети і зробити уповільнення на необхідній висоті під час висадки на Марс.