UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA опублікувало детальний знімок центру Чумацького Шляху

Зображення складено на підставі даних, отриманих за 20 років спостережень.

NASA опублікувало новий знімок центру Чумацького Шляху, який був отриманий за допомогою даних, зібраних обсерваторією «Чандра» і радіотелескопом MeerKAT в Південній Африці під час 370 спостережень, виконаних протягом 20 років. Як повідомляється на сайті агентства, на знімку можна побачити нитки перегрітого газу і магнітних полів у центрі нашої галактики.

Вчені відзначають, що на знімку рентгенівські промені, які вловила «Чандра», пофарбовані в оранжевий, зелений, синій і фіолетовий кольори. Радіодані, отримані MeerKAT, пофарбовані бузковим і сірим.

Для того, щоб зібрати зображення воєдино, астроном Деніел Ван з Массачусетського університету в Амхерсті працював цілий рік.

Учений виявив пару плюмоподібних структур, які випускають рентгенівське випромінювання і розташовані поруч з надмасивною чорною дірою Стрілець A* - компактним радіоджерелом в центрі Чумацького Шляху. Біля південного плюму астроном побачив рентгенівську нитку G0.17-0.41: це, за його словами, говорить про процес перезамикання силових ліній магнітного поля.

Процеси переприєднання ліній магнітного поля можуть відігравати важливу роль в нагріванні газу між зірками. Крім того, такі процеси, ймовірно, відповідальні за прискорення частинок з утворенням космічних променів.

Ван відзначає, що плюми газу, які простягаються на 700 світлових років над і під площиною галактики, видно на зображенні чіткіше, ніж раніше. Такі плюми набагато менші за знамениті бульбашки Фермі, які тягнуться приблизно на 25 тисяч світлових років вище і нижче площини галактики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

NASA/CXC/UMass/QD Wang/EPA

Читайте також: Телескоп ALMA відкрив найдавнішу спіральну галактику

Раніше астрономи з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі заявили про те, що частина зірок надщільного скупчення, яке оточує чорну діру в центрі Чумацького Шляху, можуть бути «немісцевими». Ймовірно, вони з'явилися в результаті поглинання іншого скупчення або карликової галактики.