UA / RU
Підтримати ZN.ua

NASA і SpaceX відправили на МКС команду космонавтів з США, ЄС, Японії та Росії

«Напруженість на Землі не вплинула на поточну співпрацю країн у космосі», - не вперше заявили у NASA.

Четверо космонавтів із США, ЄС, Японії та Росії вранці 26 серпня відправились на борту ракети SpaceX до Міжнародної космічної станції, розпочавши місію Crew-7, яка триватиме понад шість місяців, передає CNN.

Після досягнення орбіти капсула Crew Dragon від'єдналася від ракети Falcon 9, почавши самостійний похід по орбіті. Космічний корабель понад 24 години буде обережно наближатися до космічної станції, яка обертається на висоті близько 420 кілометрів над поверхнею Землі.

Семеро інших космонавтів, які працюють на МКС із березня, протягом п’яти днів будуть передавати справи новій команді.

Crew-7 є восьмим польотом NASA та SpaceX у рамках програми комерційних екіпажів агентства, яка доставляє астронавтів на космічну станцію з моменту першої місії SpaceX з екіпажем у 2020 році.

Що досліджуватиме місія Crew-7:

Читайте також: "Чандраян-3" здійснив посадку на Місяць: Індія стала четвертою країною, якій це вдалося

Костянтин Борисов став третім космонавтом російського космічного агентства «Роскосмос», який здійснив політ на космічному кораблі американського виробництва в рамках угоди про обмін місцями, підписаної між NASA та «Роскосмосом» у 2022 році.

Crew Dragon від SpaceX і російський «Союз» наразі є єдиними транспортними засобами, здатними перевозити астронавтів на космічну станцію та назад, хоча NASA сподівається представити іншого постачальника в найближчі місяці. Очікується, що Boeing Starliner, який, як і SpaceX, бере участь у програмі комерційного контрактування екіпажу NASA, запрацює протягом наступного року після багатьох років затримок.

Нагадаємо, 19 серпня російський космічний апарат "Луна-25" впав на Місяць після того, як у нього відмовили двигуни, що поклало край першій за 47 років спробі. Докладніше про цей провал читайте у статті Петра Герасименка "Космічне фіаско Кремля".