UA / RU
Підтримати ZN.ua

Народження найстаріших галактик у Всесвіті вперше вдалося "побачити"

Перші галактики почали народжуватися близько 13 млрд років тому, якщо вірити теорії Великого вибуху.

Вчені з Копенгагенського університету заявили, що їм вперше в історії науки вдалося "побачити" формування трьох ранніх галактик: процес відбувався між 13.3 та 13.4 мільярдами років тому. Результати дослідження опубліковані в науковому журналі Science.

За допомогою космічного телескопа "Джеймс Вебб" дослідники побачили сигнали від великих хмар газу, які накопичуються на зародку галактики в процесі її побудови. Хоча людство вже давно припускало, що цей процес відбувається саме так, до цього ніхто не спостерігав його в реальності, кажуть вчені.

У ході дослідження вчені з'ясували, як світло галактик поглинається нейтральним газом, розташованим усередині та навколо них. Далі вони змогли відокремити газ новостворених галактик від іншого газу. Такі вимірювання стали можливими завдяки чутливим можливостям інфрачервоного спектрографа "Джеймса Вебба", наголошують фахівці.

"Раніше "Джеймс Вебб" показував нам перші галактики на пізніших стадіях еволюції, тут ми є свідками самого їх народження і, таким чином, будівництва перших зіркових систем у Всесвіті", – коментує провідний автор дослідження Каспер Ельм Хайнц.

Читайте також: Ворони здатні рахувати: результати наукового експерименту

Народження досліджених галактик сталося в Епоху реіонізації, коли енергія та світло деяких з перших галактик прорвалися крізь тумани газоподібного водню. Саме цю велику кількість газоподібного водню дослідники зловили за допомогою інфрачервоного бачення телескопа. Це найвіддаленіший вимір холодного нейтрального газоподібного водню, який є будівельним блоком зірок та галактик, проведений вченими на сьогоднішній день.

Дослідницька група подала заявку на збільшення часу спостережень за допомогою "Джеймса Вебба" в надії дізнатися більше про ранню епоху формування галактик і картувати нові спостереження.

Раніше міжнародна група вчених дійшла висновку, що наша галактика Чумацький Шлях може виявитися на два мільярди років старшою, ніж вважається зараз. Віком 10 мільярдів років, наша галактика може містити зірки, які з'явилися до її народження і такі ж старі, як Всесвіт.