UA / RU
Підтримати ZN.ua

Наприкінці січня жителі Землі зможуть спостерігати повне затемнення "блакитного Місяця"

Фаза повного місячного затемнення триватиме 77 хвилин.

Вчені заявили про те, що 31 січня жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне явище – поєднання "блакитного Місяця" з фазою повного затемнення, повідомляє Space.com.

Як підкреслює видання, унікальність події полягає в тому, що вперше за 150 років повне місячне затемнення співпаде з другою повнею у місяці. Тривалість повної фази затемнення складе 77 хвилин.

"Затемнення відбудеться в середині ночі. Центральна та Східна Азія, Індонезія, Австралія, Нова Зеландія і значна частина Австралії отримають чудовий вид цього місячного шоу у вечірньому небі. Воно піде далі, на захід, в Західну Азію, на Індійський субконтинент, на Близький Схід і Східну Європу", – йдеться в повідомленні.

Наступного разу явище затемнення з блакитним Місяцем відбудеться лише у 2028 році, а потім - в 2032. Попереднє подібне явище можна було спостерігати в 1866 році.

Раніше вчені заявили про те, що на Місяці можливі "місяцетруси". Місяць стискається і деформується під впливом тяжіння Землі. Нещодавно на супутнику нашої планети була виявлена тріщина.