UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найсильніший удар змінив форму супутника Юпітера: що сталося

Ганімед пережив катастрофу чотири мільярди років тому.

Вчені розповіли про катастрофічний удар по Ганімеду

Вчені розповіли про катастрофічний удар по Ганімеду

Супутник Юпітера Ганімед зберігає сліди жахливого минулого. Його поверхня поцяткована «ранами», а нахил осі незвичайний. Тепер учений з Університету Кобе Наоюкі Хірата заявив про те, що це могли бути сліди найсильнішого зіткнення, яке коли-небудь відбувалося у Сонячній системі, повідомляє Science Alert.

Діаметр Ганімеда становить п'ять тисяч кілометрів, розмірами він може позмагатися з Меркурієм і є найбільшим супутником у Сонячній системі. Він став відомий після того, як Галілей побачив його в телескоп у 1610 році.

Читайте також: Наземний телескоп отримав неймовірні знімки супутника Юпітера

Особливий інтерес для вчених представляють довгі борозенки та хребти, розкидані по всій поверхні Ганімеда. Дослідники пов'язують їхню появу зі зіткненням, що сталося, коли Сонячна система ще була молодою.

«Ми знаємо, що ця особливість була створена ударом астероїда близько чотирьох мільярдів років тому, але ми не були впевнені, наскільки сильним було це зіткнення і який вплив воно мало на місяць», - заявив Хірата.

Кілька років тому вчений та його колеги провели серію симуляцій, щоб оцінити розміри метеориту, що стояв за зіткненням. Вони визначили, що це, швидше за все, був астероїд діаметром близько 150 кілометрів, який врізався у крижану поверхню зі швидкістю приблизно 20 кілометрів на секунду і викликав на ній появу бриж і бризок. Для порівняння, астероїд, який убив динозаврів, сягав 10-15 кілометрів у діаметрі.

Нове дослідження передбачає, що перерозподіл всього цього матеріалу в результаті зіткнення був б достатнім для зміни орієнтації осі супутника.

Ганімед припливно пов'язаний зі своєю материнською планетою – Юпітером. Це означає, що він завжди звернений до неї одним боком. За словами вчених, борозни Ганімеда сходяться приблизно в точці, яка точно збігається з поверхнею супутника, що розташована навпроти Юпітера. Дослідники порівнюють його з оком, зверненим у протилежний бік від планети.

За словами Хірати, всього через тисячу років після того, як величезний астероїд врізався в поверхню супутника, незначні зміни в його масі, викликані викинутим камінням і льодом, що обрушилися назад, змусили тіло повернутися і зафіксуватися в новому положенні.

Раніше вчені розкрили таємницю Великої червоної плями Юпітера.