UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найкращий кандидат на існування інопланетного життя: «Джеймс Вебб» дослідив нову планету

Температура океану на ній може становити 20 градусів за Цельсієм.

На планеті LHS 1140 b може існувати рідка вода

На планеті LHS 1140 b може існувати рідка вода

Вчені виявили екзопланету, яка, за їхніми словами, може бути нашою найкращою ставкою на пошук інопланетного життя. На їхню думку, на планеті існує рідкий океан, температура якого становить близько 20 градусів за Цельсієм, повідомляє Space.com.

«Зі всіх відомих нині екзопланет помірного поясу LHS 1140 b цілком може бути нашим найкращим вибором, щоб якось побічно підтвердити рідку воду на поверхні чужого світу за межами нашої сонячної системи. Це стане важливою віхою в пошуку екзопланет, що потнеційно можуть бути населеними», - заявив провідний автор дослідження Шарль Кадьє з Університету Монреаля.

Читайте також: Викликала зміни на Землі: майже 13 тисяч років тому на планету впала комета

Екзопланета LHS 1140 b обертається навколо червоного карлика, розмір якого становить приблизно 20% від Сонця. Вона знаходиться на відстані 48 світлових років від Землі у сузір'ї Китаю. Але найцікавішим щодо цієї планети є те, що вона знаходиться в населеній зоні своєї зірки, яку також називають «зона Золотовласки». Це область навколо зірки, в якій не надто спекотно і не надто холодно, щоб на планеті існувала вода в рідкому вигляді.

«Це вперше, коли ми помітили натяк на атмосферу на кам'янистій або багатою льодом екзопланеті, яка знаходиться в населеній зоні», - заявив Райан Макдональд з Університету Меріленда, який брав участь у аналізі планети. Він також додав, що вченим вдалося знайти натяк на "повітря" в атмосфері планети.

Разом з тим, варто зазначити, що вчений припускає, що планета може бути або кам'яниста, або крижана. Хоча LHS 1140 b потрапила в заголовки ЗМІ зараз, після дослідження "Джеймсом Веббом", вона вже давно знаходиться на радарах мисливців за екзопланетами. Вчені вже припускали, що це може бути водний світ, а також припускали, що він може бути першим прикладом існування рідкої води за межами нашої Сонячної системи.

Але вченим був необхідний погляд на LHS 1140 b через "Джеймс Вебб". Вони не могли підтвердити, чи є планета мінінептуном чи надземлею. У ході нового дослідження вчені не тільки змогли підтвердити, що це мінінептун, але й знайти докази того, що на планеті може бути атмосфера, багата на азот, як на Землі.

"Хоча це поки що попередній результат, наявність багатої азотом атмосфери передбачає, що на планеті збереглася значна атмосфера, яка створює умови, які можуть підтримувати рідку воду", - заявили вчені.

Нагадаємо, Європейське космічне агентство (ESA) почало планувати місію з відправлення робота-зонда до одного із 146 супутників Сатурна – Енцелада. Вважається, що на ньому існують умови для життя.