UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільша пустеля на Землі страждає від сильних злив: чому

Можливо, це може пов'язано із сезоном ураганів в Атлантиці.

Сахару накрили несподівані зливи

Сахару накрили несподівані зливи

На Сахару, один із найпосушливіших регіонів на Землі, несподівано обрушилася сильна злива. Що спричинило це поки неясно, але, можливо, злива пов'язана з сезоном ураганів в Атлантиці, повідомляє Live Science.

При цьому дощі настільки сильні, що зазвичай посушливі регіони Північної Африки страждають від мусонів та повеней. За прогнозами, у деяких частинах Сахари у вересні випаде вп'ятеро більше опадів, ніж зазвичай.

Читайте також: Таємниця Сахари: як райський куточок перетворився на пустелю

Як заявив Моше Армон, атмосферний вчений із Федерального технічного університету (ETH) Цюріха, самі по собі опади не є чимось незвичайним для Сахари: цей регіон величезний і різноманітний. Але зараз затопленими виявилися великі ділянки пустелі, включаючи ті, що знаходяться далі на північ, де зазвичай сухо.

Деякі вчені припускають, що це частина природного коливання клімату Землі, тоді як інші кажуть, що це є результатом антропогенної зміни клімату. "Відповідь, мабуть, десь посередині", - сказав Армон.

Це кліматичне зрушення в Сахарі може бути пов'язане із надзвичайно слабким сезоном ураганів в Атлантиці. Цього року він видався надзвичайно тихим, незважаючи на прогнози про високу активність ураганів через високу температуру океану. За словами метеорологів, цього року вперше за 27 років вихідні на День праці в США (2 вересня – ред.) сталися без формування в Атлантиці названого шторму.

Як розповів Джейсон Даніон, метеоролог з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень (NOAA), більше половини названих штормів та 80–85 % великих ураганів в Атлантиці щороку зазвичай приходять із регіону на південь від Сахари.

Під час типового сезону ураганів атмосферні хвилі переміщуються від західного узбережжя Африки до північної частини Атлантичного океану вздовж так званої зони міжтропічної конвергенції (ITCZ) — пояса, що оточує екватор, де зустрічається повітря з Північної та Південної півкуль. Пояс ITCZ ​​може переносити хмари, дощ та шторми. Атмосферні хвилі, що переносяться на захід уздовж ITCZ ​​над Атлантикою, у поєднанні з теплими атлантичними водами перетворюються на тропічні шторми та урагани.

Але частина ITCZ ​​цього року змістилася на північ, опинившись над північною Сахарою. І вчені не зовсім розуміють, чому це сталося зараз, хоча раніше кліматичні моделі передбачали таке зміщення на північ через потепління океану і вищі температури повітря, оскільки викиди вуглецю нагрівають Північну півкулю швидше, ніж Південну.

Через це поточне усунення ITCZ ​​переносить дощі далі на північ Африки, ніж зазвичай, - через Сахару, в той час як атмосферні хвилі з Африки також зміщуються на північ від свого звичайного шляху. Без вологи ITCZ, що переміщається над Атлантикою, для формування штормів є не всі «інгредієнти».

Надзвичайно висока кількість опадів у Сахарі може також бути пов'язана з теплішими, ніж зазвичай, водами північної частини Атлантичного океану та Середземного моря. У майбутньому Сахара може дедалі частіше переживати вологіші умови, оскільки діяльність людини, особливо викиди парникових газів, змушують океани поглинати більше тепла.

Раніше вчені заявили, що можливе затоплення є несподіваним наслідком глобального потепління для пустель Землі.