UA / RU
Підтримати ZN.ua

На трансляцію з МКС потрапила надзвичайна ситуація: що кажуть у NASA

Трансляція агентства викликала паніку в мережі.

На трансляцію з МКС потрапив запис надзвичайної ситуації

На трансляцію з МКС потрапив запис надзвичайної ситуації

NASA було змушене випустити заяву про те, що на Міжнародній космічній станції (МКС) не виникло жодної надзвичайної ситуації. Заява була за тим, як до трансляції, яку веде агентство, потрапили медичні навчання, які імітували члена екіпажу станції, який перебуває в критичному стані. Це викликало переполох у соціальних мережах, повідомляє The Guardian.

Читайте також: Космічний корабель Boeing Starliner здійснив вдалий старт: коли астронавти прибудуть на МКС

«На борту Міжнародної космічної станції не відбувається жодної надзвичайної ситуації. Аудіо було випадково спотворено під час моделювання, що триває, в рамках якого члени екіпажу і наземні команди тренуються для різних сценаріїв у космосі», - йдеться в заяві NASA.

12 червня трансляція з МКС перервалася, натомість з'явилося повідомлення, що її «тимчасово перервали» і що відео продовжиться, коли «з'єднання буде відновлено».

Незабаром після цього людина, яка, судячи з усього, спілкувалася з екіпажем на борту МКС, почала давати поради, пов'язані з серйозною надзвичайною ситуацією за участю «командира», який страждав на кесонну хворобу.

«Тому, якби ми могли повернути командира до його скафандру, застебнути його… для необхідної гіпербаричної терапії… Перш ніж застебнути, закрити забрало і створити тиск у скафандрі, я хотів би, щоб ви ще раз перевірили його пульс», — заявив чоловік, який назвався льотним хірургом, який працює в центрі управління польотами SpaceX у Хоторні, Каліфорнія.

За даними NASA, льотні хірурги – це лікарі, які пройшли спеціальну підготовку в галузі аерокосмічної медицини та базуються у центрах управління польотами.

За трансляцією на YouTube стежили сотні людей, а стан командира погіршувався. "Я стурбований тим, що є серйозні випадки DCS [декомпресійної хвороби]... на жаль, прогноз для командира відносно невтішний", - сказав неназваний льотний хірург.

Декілька акаунтів, які стежать за подіями в космосі, привернули увагу до інциденту, один із них назвав його «дивним і тривожним». Ерік Бергер, космічний редактор технічного видання Ars Technica, назвав трансляцію «відверто страшною». Натомість інші швидко зрозуміли, що це, швидше за все, вчення.

Пізніше SpaceX пояснила, що глядачі чули тренування, яке, мабуть, проходило в Каліфорнії, і що весь екіпаж, задіяний у навчаннях, був «живим і здоровим». У NASA додали, що ці навчання не були пов'язані з якоюсь надзвичайною ситуацією на МКС, і що члени екіпажу спали.

Нагадаємо, NASA почало розслідування після того, як гігантський шматок металу, який, ймовірно, є фрагментом сміття з Міжнародної космічної станції, впав на будинок жителя Флориди. Фрагмент вагою близько кілограма пробив дах будинку 8 березня.