UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Марсі знайдені сліди киплячої води

Рідка вода є причиною появи смуг на марсіанських пагорбах.

Вчені з Нантського університету заявили про те, що раніше помічені зміни в рельєфі Марса можуть бути викликані потоками рідкої води, яка закипає при низькому тиску атмосфери. Потоки виникають навесні під час танення водних льодів. Висновки вчених були опубліковані в журналі Nature Geoscience.

Дослідники припускали, що вода є причиною виникнення дивних смуг, які перетинають марсіанські пагорби протягом літа. Але причини, за якими тимчасовим потоків вдавалося змінювати ландшафт планети, вченим залишалися невідомі.

У ході досліджень вчені провели ряд експериментів в камері, яка відповідала фізичним умовам на Червоній планеті. Дослідники помістили блок льоду на вершину схилу і вивчали, що відбувається при його таненні в земних і марсіанських умовах. Експеримент допоміг вченим визначити те, як тала вода взаємодіє з підстилаючими відкладеннями піску.

В атмосфері, характерній для Землі, вода лише трохи змінювала ухил поверхні, однак при низькому тиску Марса вода, яка просочувалася в простір між зернами піску, випаровувалась, виштовхуючи пісок і сприяючи дестабілізації схилу пагорба. Цей процес формує невеликі канали, які нагадують ті, що спостерігаються на Марсі. Це свідчить про те, що подібне явище в дійсності може відбуватися на Червоній планеті.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.