UA / RU
Підтримати ZN.ua

На кордоні Сонячної системи знайшли сліди прихованої структури

Можливо, у нашій системі існує два пояси Койпера.

Вчені знайшли ще один пояс Койпера

Вчені знайшли ще один пояс Койпера

Вчені заявили про те, що їм вдалося виявити приховану структуру на межах Сонячної системи. І якщо їх висновки підтвердяться, це може бути важливим відкриттям, повідомляє Science Alert.

При віддаленні від Сонця наша система стає все більш «населеною». За орбітою Нептуна розташовується пояс Койпера - величезне кільцеподібне поле крижаних об'єктів. Саме там знаходиться Плутон, Аррокот і безліч інших об'єктів.

Читайте також: Сонячна активність посилюється: кількість плям на зірці досягла максимуму з 2001 року

Вони відомі як об'єкти пояса Койпера. І тепер астрономам вдалося зафіксувати несподіване зростання їхньої щільності між 70 і 90 астрономічними одиницями (середня відстань від Землі до Сонця) від зірки. І їх і внутрішні об'єкти відокремлює великий, майже порожній простір.

Це може свідчити, що у Сонячній системі є два Пояси Койпера. Або ж у Пояса існує два компоненти, чого ніхто не очікував.

«Якщо це підтвердиться, це буде великим відкриттям. Початкова сонячна туманність була набагато більшою, ніж вважалося раніше, і це може мати значення для вивчення процесу формування планет у нашій Сонячній системі», — заявив планетолог Фумі Йосіда з Університету наук про здоров'я праці та навколишнього середовища та Технологічного інституту Тіба в Японії.

Вважається, що об'єкти пояса Койпера складаються з первозданного матеріалу Сонячної системи. Сам пояс простягається від орбіти Нептуна, приблизно в 30 астрономічних одиницях від Сонця до приблизно 50 астрономічних одиниць від зірки.

Це означає, що всі об'єкти, які знаходяться в поясі Койпера, лише мінімально схильні до впливу сонячної радіації. А це, своєю чергою, означає, що вони практично не змінилися з моменту утворення Сонячної системи. Ці об'єкти є стародавніми залишками хмари матеріалу, відомої як сонячна туманність, з якої утворилися Сонце та планети.

Космічний апарат New Horizons летить все далі Сонячною системою з моменту свого прольоту повз Плутон в 2015 році. Наразі він знаходиться на відстані 60 астрономічних одиниць від Сонця і продовжує рухатися. Для підтримки продовження дослідження зовнішньої Сонячної системи астрономи тут, на Землі, проводять спостереження за поясом Койпера за допомогою телескопа Subaru Національної астрономічної обсерваторії Японії на Гаваях.

Телескоп Subaru вже виявив 263 нових об'єкти пояса Койпера. Але велика міжнародна група астрономів під керівництвом Веслі Фрейзера з Національної дослідницької ради Канади виявила, що 11 із цих об'єктів знаходяться набагато далі, ніж, як вважалося, закінчується пояс Койпера. На відстані близько 70 астрономічних одиниць від Сонця.

Виходячи з кількості виявлених об'єктів, вчені змогли розрахувати щільність зовнішньої популяції. Вона виявилася нижчою, ніж у внутрішньої частини, але досить високою, щоб утворити нову структуру.

Але між 55 та 70 астрономічними одиницями нічого виявити не вдалося. На перший погляд, це здається дивним, але подібна особливість спостерігалася й у інших планетних систем, що формуються.

«Пояс Койпера Сонячної системи довгий час здавався дуже маленьким у порівнянні з багатьма іншими планетними системами, але наші результати показують, що ця ідея могла виникнути через упередженість спостережень. Отже, можливо, якщо цей результат підтвердиться, наш пояс Койпера не такий уже й маленький і незвичайний порівняно з поясами навколо інших зірок», - заявив Фрейзер.

Раніше вчені заявили, що в поясі Койпера можуть ховатися «чужорідні» планети розміром з Марс.