UA / RU
Підтримати ZN.ua

На клинописній табличці: археологи знайшли список покупок віком 3500 років

Його написали мертвою мовою.

На табличку записали список покупок

На табличку записали список покупок

Археологи, які ведуть розкопки кургану Аччана, також відомого як Ескі Алала, у Туреччині, виявили клинописну табличку віком 3500 років. Коли дослідники розшифрували текст, написаний на ній, він виявився переліком покупок, повідомляє Heritage Daily.

Курган Аччана знаходиться у місті Алала у південній турецькій провінції Хатай. Міністр культури та туризму Туреччини Мехмет Ерсой розповів, що археологи виявили клинописну табличку під час реставраційних робіт у старому місті Алала.

Читайте також: Археологи виявили скарбницю артефактів на затонулих кораблях династії Мін

Табличка датується XV століттям до нашої ери, на неї було нанесено клинописний текст. Він написаний аккадською мовою – мертвою мовою, якою говорили в давній Месопотамії.

Клинопис, що характеризується клиноподібними відбитками, був важливим засобом спілкування в давнину. Аккадці використовували фонетичний підхід, записуючи свою мову шумерськими фонетичними знаками.

Виявлена табличка була адміністративним документом, в якому було записано покупку великої кількості меблів. Зокрема, в ній згадується купівля великої кількості дерев'яних столів, стільців та табуретів, а також тих, хто їх купив. Табличка дає можливість вченим отримати нові дані про економічну структуру та державну систему пізньої бронзової доби.

Табличка важить 28 грамів, її розміри становлять 4,2 х 3,5 сантиметри, а товщина – 1,6 сантиметри.

Раніше археологи виявили клинописну печатку, яка використовувалася царською родиною Хетської імперії. На неї було нанесено напис «Будь-хто, хто зламає її, помре».