UA / RU
Підтримати ZN.ua

На Алясці з'являється все більше озер з «киплячим» метаном на поверхні

Вони є наслідком танення вічної мерзлоти.

Вчені з NASA заявили про те, що озера, які з'являються на Алясці внаслідок танення вічної мерзлоти, викидають в атмосферу велику кількість метану. Такі озера, звані термокарстами, настільки наповнені метаном, що можна побачити, як він "кипить" на їхній поверхні, повідомляє Science Alert.

Дедалі більше таких озер з'являється на Алясці через танення вічної мерзлоти, пов'язане з глобальним потеплінням та лісовими пожежами. Коли відбувається таке танення, масивні блоки льоду, які вклинилися в землю, також тануть, через що ґрунт обрушується на кілька метрів.

Читайте також: Глобальне потепління: основні кліматичні точки неповернення вже близько – дослідження

У залишені вирви проникає вода та бактерії, які й виділяють метан. За даними NASA, в Арктиці існують мільйони подібних озер, але їм уже тисячі років, тому вони не виробляють багато газу. Але його виробляють відносно молоді, які з'явилися близько 50 років тому і пізніше.

За деякими даними, у цих озерах міститься так багато метану, що їх можна підпалити, просто піднісши до них сірник.

Вуглекислий газ є головною загрозою клімату у довгостроковій перспективі. Водночас, витік метану став гострою проблемою у боротьбі з кліматичними змінами – у короткостроковій. Метан є парниковим газом, це означає, що він утримує тепло, яке випромінює Земля, не даючи планеті охолонути. Він приблизно в 30 разів кращий, ніж вуглекислий газ, вловлює тепло, але й розсіюється швидше.

Нагадаємо, дані європейської системи супутників Copernicus показали, що останні сім років були найспекотнішими в історії спостережень. Минулий, 2021-й, рік став п'ятим у списку найспекотніших років, у деяких регіонах було зареєстровано температурні рекорди.