UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мобільний зв'язок має працювати навіть після 10 годин відключення електроенергії: Держспецзв'язок встановив дедлайни 

Перехід на більш сталу систему мобільного звязку має відбуватись поступово

До 1 жовтня більше ніж половина базових станцій мобільного зв'язку в кожній області України мають бути забезпечені мінімальним 10-годинним терміном роботи системи без електропостачання. До 1 грудня 2024 року вже 80% базових станцій мобільного зв'язку мають відповідати таким вимогам. У лютому 2025 всі 100% базових станцій мобільного зв'язку повинні мати десятигодинний запас міцності, повідомляє у своєму наказі Держспецзв'язок.

Читайте також: Мінцифри похвалилось аномальним зростанням кількості базових станцій мобільного зв'язку

 

Скромніші вимоги Держспецзв'язок висуває до постачання операторами електронних комунікаційних послуг. Мінімальний час, який встановлюється для роботи відповідних базових станцій для комунікаційних послуг, обмежується 72 годинами. Такі вимоги можуть включати як встановлення пересувної електрогенераторної установки, так і акумуляторних батарей на згаданий час – три доби. До 1 грудня 2024 року 70% транспортних вузлів та пунктів магістральних і регіональних електронних комунікаційних мереж мають бути забезпечені відповідним резервом живлення.

Як повідомлялося раніше, експерти вважають, що відключення світла, спричинені ракетними ударами Росії по українській критичній інфраструктурі, можуть залишити українців без зв’язку та інтернету, тож провайдери і мобільні оператори завчасно розпочали підготовку до важкого сезону. Мобільні оператори та інтернет-провайдери весь час заявляють, що роблять усе необхідне для підготовки до можливих знеструмлень.