UA / RU
Підтримати ZN.ua

МКС тимчасово втратила орієнтацію через випадкове включення двигунів «Союзу»

Станції та екіпажу нічого не загрожує.

Випадкове включення двигунів космічного корабля «Союз МС-18» вплинуло на орієнтацію Міжнародної космічної станції, яку швидко відновили. На цьому кораблі незабаром на Землю повинен повернутися російський «кіноекіпаж», повідомляє N+1.

Відзначається, що за планом, космонавт Олег Новицький мав провести рутинний тест системи управління двигуном «Союзу». Під час подібних тестів двигуни не включаються.

У РКК «Енергія» заявили, що при тестуванні двигунів корабля «відбувся вплив роботи двигунів на орієнтацію станції», в результаті чого орієнтація МКС тимчасово змінилася. Орієнтацію станції оперативно відновили, МКС і екіпажу нічого не загрожує.

За даними джерела N+1 в ракетно-космічній галузі Росії, Новицький мав протестувати систему управління рухом і навігацією і системи зв'язку «Союзу» перед розстикування, запланованої на 17 жовтня.

Під час цього тесту систему переводять в індикаторний режим і передача команд безпосередньо на двигуни не відбувається. Разом з тим, в цей раз ознака «індикаторний режим» не ввели, в результаті чого перевірка почалася за «нерозірваного зв'язку» між двигунами і ручками управління.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Три супутника виведуть на низьку навколоземну орбіту з МКС

Нагадаємо, 29 липня до МКС пристикувався російський модуль «Наука». Через три години після стикування стало відомо про позаштатне включення двигунів «Науки». У «Роскосмосі» заявили, що інцидент був пов'язаний з «роботою з залишками палива» і «людським фактором».

Пізніше керівник польотів NASA Зебулон Сковілл розповів, що після включення двигунів «Науки» МКС розгорнулася на 540 градусів.