UA / RU
Підтримати ZN.ua

Минулий тиждень був найспекотнішим в історії спостережень – ВМО

Рекордні температури були зареєстровані і на землі, і на морі.

Світ пережив найспекотніший тиждень в історії спостережень, повідомляє Всесвітня метеорологічна організація, ґрунтуючись на попередніх даних. Зазначається, що він слідував за найспекотнішим червнем в історії спостережень, який супроводжувався безпрецедентно високими температурами поверхні моря і рекордно низькою площею арктичного морського льоду.

Рекордні температури поверхні суші та води потенційно можуть мати негативні наслідки для екосистем та навколишнього середовища. І вони відображають зміни, які має на клімат планети діяльність людини.

Читайте також: Зміни клімату можуть призвести до зменшення мозку людей – вчені

«Виняткове тепло у червні та на початку липня відбулося на початку розвитку Ель-Ніньо, яке, як очікується, ще більше підживить спеку як на суші, так і в океанах, і призведе до екстремальніших температур і морських хвиль тепла. Ми знаходимося на незвіданій території, і ми можемо очікувати, що в міру подальшого розвитку Ель-Ніньо буде побито більше рекордів, і цей вплив триватиме до 2024 року. Це тривожні новини для планети», - заявив директор кліматичних служб СМО Крістофер Х'юїт.

Згідно з попереднім аналізом, заснованим на даних із Японії під назвою JRA-3Q, середня глобальна температура 7 липня склала 17,24 градуса Цельсія. Це на 0,3 градуса Цельсія вище, ніж попередній рекорд 16,94 градуса Цельсія, встановлений у серпні 2016 року. Варто зазначити, що ці дані були передані ВМО, але поки що не були підтверджені.

Порівняння щоденної середньої глобальної температури зазвичай доступне лише шляхом поєднання спостережень із супутників і з комп'ютерним моделюванням у набори даних, які називаються повторним аналізом. ВМО використовує набори даних повторного аналізу у поєднанні з глобальними спостереженнями з наземних станцій та судів для своїх звітів про стан клімату та для оцінки глобальних температур.

«Згідно з різними наборами даних від наших партнерів у різних частинах світу, перший тиждень липня встановив новий рекорд з погляду денних температур. ВМО та ширша наукова спільнота уважно стежать за цими різкими змінами у різних компонентах кліматичної системи та температурі поверхні моря», - заявив Омар Баддур, керівник відділу моніторингу клімату ВМО.

Нагадаємо, температури січня 2023 року стали рекордно високими для Європи. Нові температурні рекорди було встановлено у восьми країнах континенту. У травні у в'єтнамській північній провінції Тханьхоа зафіксували найвищу температуру в історії країни – трохи більше 44 градусів за Цельсієм.