UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканка острова Мен вдруге за півроку знайшла стародавній скарб

На цей раз офіцер поліції у відставці знайшла монети і срібло часів вікінгів.

Офіцер поліції у відставці Кет Джайлз, яка живе на острові Мен, знайшла 87 монет і 13 рубаних ламаних перстнів часів вікінгів. Це вже другий стародавній скарб, який їй вдалося знайти за півроку (кілька місяців тому вона знайшла колекцію прикрас), і четвертий за весь час, який вона займається пошуками за допомогою металошукача, повідомляє The History blog.

Знайдені монети були викарбувані між 990 і 1030 роками нашої ери в Англії, Дубліні, Німеччини і, власне, на острові Мен. Більшість з них - срібні гроші, на них зображені обличчя короля Англії, Данії та Норвегії Кнута, англійського короля Етельреда II і імператора Священної Римської імперії Отто I. На монетах, що були викарбувані в Дубліні, зображений король Зігтрігг Шовкобородий, правитель Дубліна з 990-х років до його зречення від престолу в 1036 році.

На думку вчених, скарб закопали в 1035 році - тобто, в кінці правління Зігтрігга Шовкобородого. Острів Мен, який знаходиться в центрі Ірландського моря, лежав на перетині торгових шляхів, які пов'язували Англію, Ірландію та Північну Європу тих часів.

Свідченням цього є різноманітність монет, які знаходять в скарбах тих часів, а також переважання рубленого срібла і старих ювелірних прикрас, які часто використовували в якості валюти.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: У Польщі виявили скарб середньовічних французьких монет