UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканці Помпей страждали від отруєння сурмою – вчені

Шкоду здоров'ю жителів Помпей завдавав також свинець.

Вчені заявили про те, що жителі Помпей страждали від отруєння сурмою. До таких висновків дослідники прийшли, проаналізувавши хімічний склад труб, що збереглися в стародавньому місті, повідомляється в статті, опублікованій в журналі Toxicology Letters.

Аналіз фрагмента водопровідної труби з Помпеїв виявив вміст в металі сурми – токсичного хімічного елемента, який, потрапляючи в воду, міг викликати блювоту, діарею, ураження печінки та нирок і навіть приводити до серцевих нападів.

Сурма зустрічається в підземних водах біля вулканів, відзначають дослідники. Можливо, саме така вода текла по трубах в Помпеях, що і призвело до накопичення сурми в матеріалі труб.

Крім того, на думку дослідників, шкоду здоров'ю жителів Помпей завдавав також свинець, який потрапляв у воду з труб. Разом з тим, свинцеві труби швидко кальцинуються, що запобігає попаданню свинцю у воду. Тому свинець був присутній у воді тільки після заміни труб, а сурма – постійно.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники виявили в Помпеях незайману гробницю молодої жінки
, яка датується IV століттям до нашої ери. Вчені припускають, що гробниця належить маловивченій культурі самнітів, які жили в цьому регіоні до римлян.