UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медикам вдалося повернути паралізованому пацієнту здатність ходити

Пацієнт навчився ходити за допомогою милиць.

Вчені заявили про те, що кілька пацієнтів, які залишилися паралізованими після важких травм спинного мозку, змогли знову рухати ногами після участі в проекті Walk Again. Як повідомляє The Independent, один з них навіть знову зміг ходити без допомоги медиків.

Проект був заснований для того, щоб допомогти паралізованим пацієнтам рухатися за допомогою екзоскелету, який контролюється зв допомогою думки. Разом з тим, під час тренувань дослідники з подивом виявили, що вісім пацієнтів відновили здатність відчувати дотики і рухати кінцівками нижче місця травми. До цього медики вважали, що у семи пацієнтів нерви були повністю пошкоджені.

Тепер же дослідники припускають, що деякі нерви все-таки вціліли і змогли відновити чутливість після тренувань. Як повідомляють дослідники, один з пацієнтів, який перед початком тренувань не міг навіть стояти за допомогою спеціальних дужок, через 10 місяців почав ходити з ходунками і за допомогою одного з лікарів. Інший пацієнт зміг ходити, використовуючи милиці, без допомоги лікарів.

Пацієнти також змогли відновити контроль над сечовим міхуром і кишечником.

Раніше група американських медиків з штату Каліфорнія вперше у світовій практиці повернула рухливість ніг паралізованим протягом довгих років пацієнтам без хірургічного втручання.