UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марсохід Perseverance знайшов ймовірні сліди життя на Червоній планеті

На Землі такі камені пов'язані з присутністю бактерій.

Perseverance знайшов на Марсі можливі сліди життя

Perseverance знайшов на Марсі можливі сліди життя

Марсохід Perseverance, ймовірно, виявив сліди стародавнього життя в каменях, знайдених на Марсі. Відкриття надихнуло вчених місії, але вони все ж таки обережні у висновках, оскільки для підтвердження відкриття необхідні подальші дослідження, повідомляє Space.com.

Марсохід виявив цікаву скелю у формі наконечника стріли. Вона містить у собі сліди та структури, які могли бути сформовані мікробним життям мільярди років тому, коли Марс був набагато вологішим, ніж сьогодні.

Читайте також: На Марсі знайшли «кам'яний попкорн»: про що це свідчить

Вчені назвали цю скелю «водоспадами Чеява», в ній прилади Perseverance виявили органічні сполуки, які є попередниками хімії життя, яким ми його знаємо. Через всю довжину скелі тягнуться жили сульфату кальцію. Це мінеральні відкладення, які вказують на те, що вода, потрібна для життя, колись протікала через скелю.

Марсохід також виявив "плями леопарда" - плями розміром з міліметр, оточені чорними кільцями. У цих кільцях містяться залізо і фосфат, які утворюються на Землі внаслідок хімічних реакцій, вироблених мікробами.

«Ці плями стали великим сюрпризом. На Землі такі утворення в породах часто пов'язані зі скам'янілими слідами мікробів, що живуть у надрах», - заявив Девід Фленнері, астробіолог і член наукової групи Perseverance з Квінслендського Технологічного університету в Австралії.

Морган Кейбл, вчений із команди Perseverance, що ніколи до цього ці три ознаки існування життя в минулому не зустрічалися одночасно.

Водоспади Чеява знаходяться на краю давньої річкової долини завширшки 400 метрів, яка називається долиною Неретви. Вчені вважають, що цей древній канал був сформований рухом води, яка ринула в кратер Єзеро в минулому. В одному з можливих сценаріїв його появи земля, яка вже містила органічні сполуки, була скинута в долину, а пізніше зацементована в породі водоспадів Чеява.

Подальше просочування води в породу, що утворилася, створило прожилки сульфату кальцію і чорні плями, виявлені недавно.

Разом з тим ці особливості не є незаперечним доказом існування життя в минулому Марса. Можливо, що виявлений сульфат кальцію потрапив у породу за високих температур під час виверження вулкана, що сталося неподалік. Але чи могли небіологічні реакції призвести до появи чорних плям – питання відкрите.

Раніше марсохід Curiosity зробив несподіване відкриття на Марсі. Він випадково наїхав на камінь, що розколовся та розпався кристалами сірки.