UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марк Цукерберг вирішив забезпечити всіх мешканців Землі інтернетом

Щорічно кількість інтернет-користувачів збільшується на 9%, але Марку Цукербергу здається, що все відбувається занадто повільно.

Facebook і ще шість компаній, які працюють в інтернет-просторі, об'єднали зусилля в проекті під назвою Internet.org. Його мета забезпечити абсолютно всіх мешканців планети доступом до мережі.

Крім Facebook в проекті беруть участь Ericsson, MediaTek, Nokia, Opera, Qualcomm і Samsung. Вони обіцяють працювати в команді, ділитися знаннями і співпрацювати з владою та усіма, від кого може залежати доля галузі.

За даними Facebook, зараз лише 2,7 млрд осіб, тобто трохи більше третини населення Землі, мають доступ до всесвітньої мережі. Щорічно показник більшає на 9%, але Марку Цукербергу здається, що все відбувається занадто повільно.

Для Facebook більша кількість людей, що використовують інтернет-сервіси, означає в результаті більшу кількість користувачів в соціальній мережі. Усього в ній зареєстровано більше мільярда осіб, а кількість відвідувачів, які відкривають сайт щодня, сягає 699 млн. 80% цих людей живе за межами США і Канади. Свої меркантильні інтереси є й у інших учасників проекту.

Нагадаємо також, що такі гіганти ринку, як Google, витрачають величезні кошти на просування високошвидкісного інтернету і навіть запускають власні гігабітні мережі на кшталт Fiber. При цьому Google і Microsoft співпрацюють з владою країн, обіцяючи інвестиції в обмін на допомогу в розгортанні інфраструктури та виділення радіочастот.

За інформацією Facebook, на підтримку мережевих ідей в країнах компанія витратила вже понад 1 млрд доларів. Одна з її основних цілей - забезпечення можливості дешевого доступу до мобільного інтернету, чого соціальна мережа намагається домогтися в спілці з місцевими операторами зв'язку. Крім того, запропоновано змістити спектр частот, що не підлягають обов'язковому ліцензуванню, захопивши частину спектру, зарезервованого під телебачення. !zn

Читайте також:

Google почала надавати доступ в інтернет за допомогою повітряних куль

Під ковпаком АНБ перебуває три чверті всього інтернет-трафіку США

Марк Цукерберг за день заробив 3,8 млрд доларів

Facebook заплатила хакерам мільйон доларів за пошук прогалин у системі безпеки