UA / RU
Підтримати ZN.ua

Людство може почати колонізацію Чумацького Шляху вже на нинішньому етапі розвитку – вчені

Розумне життя, яка виходить з одного джерела, може колонізувати галактику за мільярд років.

Група вчених з університетів штату Пенсільванія, Колумбійського та Рочестерського за участю фахівців NASA з Об'єднання з вивчення екзопланетних систем (NExSS) заявила про те, що людство може почати колонізацію нашої галактики вже на нинішньому шляху розвитку. Або ж це робить якийсь інший вид розумних істот, аналогічний нам, повідомляє Naked science.

Для побудови нової симуляції вчені використали модель, яка була побудована ними ж в 2019 році. Разом з тим, в неї внесли ряд змін, які радикальним чином змінюють результати. Найважливіша з них - вплив руху зірок щодо один одного і центру Чумацького Шляху. За час колонізації відстань між зірками може сильно змінитися, що може нівелювати фактор «гальма» розселення цивілізації по космосу.

Вчені створили відео, яке показує, як проходить процес колонізації. Розселення розумного життя починається з однієї системи, потім охоплює кілька сусідніх, поки не досягає близьких до центру Чумацького Шляху регіонів. Тут відстань між зірками менша, в результаті чого цивілізація поширюється вибухово.

Цікаво, що така колонізація не вимагає якихось фантастичних технологій, людство може почати її вже зараз. У своїй симуляції вчені взяли максимальну швидкість кораблів-поселень за 10 кілометрів на секунду. Цього значення можна досягти вже зараз за допомогою доступних людству двигунів і гравітаційних маневрів близько планет-гігантів. Для порівняння, це менше швидкості відправлених людьми в сторону від Сонячної системи зондів: «Вояджера-1» (близько 17 кілометрів на секунду) і «Вояджера-2» (15,37 кілометра на секунду).

Причому, запуск кораблів у симуляції відбувається раз на 100 тисяч років, а дальність їхнього пересування обмежується 10 світловими роками. Час життя кожної дочірньої цивілізації вчені встановили в 100 мільйонів років. Тобто, у колоній є приблизно 10 спроб продовження шляху панування свого виду в Галактиці.

Автори роботи роблять висновок, що навіть у найконсервативнішому сценарії розвинена цивілізація переходить до третього типу за [blink title="шкалою Кардашова" headinfo="Шкала Кардашова"]Класифікація типів цивілізацій за рівнем енергоспоживання. Третій тип цивілізацій отримує енергію від сфер Дайсона, побудованих навколо зірок, надмасивних чорних дір або квазарів.[/blink] в межах мільярда років. За мірками Всесвіту це цілком розумні терміни. Причому навіть за термін існування Чумацького Шляху така подія могла статися кілька разів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Арнольда Шварценеггера назвали найкращим захисником Землі від інопланетян, і він на це вже відповів

Раніше астрономи назвали кількість планетних систем, з яких можна побачити Землю. За їхніми підрахунками, таких систем існує понад дві тисячі.