UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лікарські рослини навчилися «ховатися» від збирачів за допомогою камуфляжу

Чим активніше збирають рослини в тому чи іншому регіоні, тим менш помітним стає їхнє листя.

Високогірні лікарські рослини роду Fritillaria - рябчики - навчилися ховатися від збирачів, застосовуючи «камуфляж». Вони тисячоліттями використовуються в традиційній китайській медицині, і чим активніше їх збирають в тому чи іншому регіоні, тим менш помітними стає їхнє листя, повідомляє Naked science.

Представники цього роду характеризуються яскравим забарвленням квіток, а їхні стебла та листя, як правило, зелені. Деякі з видів рябчиків застосовуються в традиційній китайській медицині, але щоб створити кілограм порошку, необхідно зібрати кілька тисяч суцвіть.

Зазвичай квіти добре помітні на кам'янистих схилах, але деякі популяції дуже добре ховаються. Їхні стебла набувають буру-сірого забарвлення, яке маскує рослини на навколишньому фоні. І такий камуфляж виявився виражений тим сильніше, чим інтенсивніше збираються рослини на тій чи іншій території.

Сам по собі камуфляж у рослин дуже рідкісне явище. Зазвичай він з'являється для того, щоб врятувати рослини від травоїдних. Але вчені не знайшли у рябчиків слідів укусів, природних ворогів на такій висоті у них немає.

Дослідники припустили, що такий камуфляж у рябчиків з'явився у відповідь на дії збирачів. Щоб перевірити це, вони отримали дані про загальну масу рябчиків, які збирачі в тій чи іншій місцевості Китаю здавали в 2014-2019 роках. Крім того, автори врахували час, необхідний для збору на цих територіях: на деяких схилах дістатися і дістати рослину з-під каменів - завдання більш складне, ніж на інших.

Ці дані дозволили оцінити кількість і простоту збору лікарських рябчиків для кожної конкретної місцевості. Вчені зіставили їх з забарвленням локальних популяцій рослин, яке точно оцінювали за допомогою спектрометра. За словами вчених, кореляція виявилася «доволі переконливою». Втім, різниця в кольорі помітна і неозброєним оком. Дослідники продемонстрували це за допомогою онлайн-опитування, учасники якого знаходили замасковану рослину з куди більшими труднощами, ніж «звичайну».

Відзначається, що втрата природного забарвлення для рослин завдання набагато більш складне, ніж для тварин. Виявити його стає важко не тільки збирачам, а й запилювачам, а від них залежить поява потомства. Більш того, сіро-коричневі відтінки знижують ефективність фотосинтезу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Вчені запропонували запилювати рослини за допомогою мильних бульбашок

Раніше вчені з Університету Клемсона з'ясували, що через глобальне потепління змінюється вміст пігментів в пелюстках квітів. У ході свого дослідження вони узагальнили дані за останні 75 років.