UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лікарі вперше встановили протез мітрального клапана в серце під час його биття

Раніше доводилося зупиняти серце і підтримувати життя апаратом штучного кровообігу.

Лікарі туринського госпіталю Molinette (Італія) заявили 19 березня, що їм вдалося успішно імплантувати транскатетерний протез мітрального клапана в серце пацієнта, яке билося під час операції: такий тип операції відбувся вперше в світі, повідомляє ANSA.

Пацієнткою була 62-річна жінка з мітральною недостатністю, яка мала численні фактори ризику, через які імплантувати клапан традиційним методом із залученням екстракорпорального кровообігу було занадто небезпечно.

Встановлений протез під назвою Epygon розробили французькі та італійські вчені. 

Читайте також: Китайський робот-хірург успішно провів операцію з заміни колінного суглоба

У той час, коли деякі лікарі роблять прогресивні операції та всіма силами стараються допомогти людству, інші продовжують займатися корупцією, і українці в цьому - далеко не виключення. Керівництво Національної служби здоров’я України знає про корупцію в лікарнях, але не хоче робити один із доступних і дієвих кроків для її зменшення – повністю перенести облік медичного обладнання в Електронну систему охорони здоров’я. Про таку проблему повідомила ексдиректорка департаменту моніторингу НСЗУ Оксана Сухорукова журналістці ZN.UA Аллі Котляр в інтерв’ю «НСЗУ досі не готова до війни. Чому страждають і лікарі, і пацієнти».