UA / RU
Підтримати ZN.ua

Криптоінвестори отримали тривожний сигнал: Binance готується до судових баталій

Одна з найбільших криптовалютних бірж зіткнулась із дилемою: протистояти дедалі агресивнішим зусиллям уряду США привести галузь у відповідність із фінансовим законодавством чи таки піти на співпрацю?

«Я не анархіст», — сказав якось засновник і гендиректор однієї з найбільших криптовалютних бірж Binance Чанпен Чжао. «Я не вірю, що людська цивілізація настільки розвинена, щоб жити у світі без правил».

Читайте також: Як краще обміняти в Україні криптовалюту на звичайні гроші

Але тепер, коли Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами США (CFTC) подала до суду на Чжао та Binance за ймовірні порушення правил деривативів (ці документи засвідчують право та/або зобов'язання придбати або продати базовий актив), світ дізнається, як реагує найвпливовіша людина в криптовалюті, коли його самого звинувачують у порушенні правил, йдеться в статті Bloomberg

Результат протистояння CFTC й Binance може допомогти сформувати майбутнє криптоіндустрії, оскільки його головні гравці стикаються з нагальною дилемою дня: противитися дедалі агресивнішим зусиллям уряду США привести галузь у відповідність із фінансовим законодавством чи таки піти на співпрацю в спробі порятунку, будучи частиною найбільшої економіки світу.

Читайте також: Криптовалюти назвали головною причиною банкрутства американського SVB — Bloomberg

Представник Binance назвав дії CFTC «несподіваними та розчаровуючими», заявивши, що компанія «зробила значні інвестиції протягом останніх двох років», включаючи гроші, витрачені на інструменти відповідності та збільшення фахівців у цій сфері. 

Що стосується самого Чанпена Чжао (CZ), то його першою публічною відповіддю був твіт «4», очевидне посилання на попередній пост, у якому він викладав «Що можна і чого не робити на 2023 рік: «4. Ігноруйте FUD (що це - пояснюємо нижче), фейкові новини, атаки тощо».

Читайте також: Обмеження прав у FATF, Moneyval, APG та блокування Р2Р транзакцій на Binance: поразки РФ на фінансовому фронті

Пройти повз судовий позов від CFTC буде важче, ніж ігнорувати «FUD» (абревіатура «страх, невпевненість і сумнів» — стратегія поширення негативної інформації про супротивника). І справді, CZ доповнив свою початкову реакцію більш розширеною публікацією в блозі, де він повторив слова представника Binance щодо зусиль із забезпечення відповідності та співпраці з регуляторами, додавши, що позов CFTC «здається, містить неповне викладення фактів...». 

Читайте також: Як краще обміняти в Україні криптовалюту на звичайні гроші

 VPN для приховування геолокації американців

В основі позову лежать звинувачення в тому, що Binance не змогла зареєструватися як американська біржа деривативів і навмисно структурувала свій бізнес і транзакції, щоб уникнути вимог щодо реєстрації. Агентство стверджувало, що сам CZ і старші менеджери вживали заходів для порушення законів США, включаючи вказівки американським клієнтам використовувати віртуальні приватні мережі або VPN, щоб приховати своє місцезнаходження, і спрямовували «VIP-клієнтів» відкривати облікові записи Binance під іменем підставних компаній. У CFTC також заявили, що власні документи Binance за серпень 2020 року показали, що платформа заробила 63 мільйони доларів на комісії від транзакцій з деривативами, і що близько 16% її рахунків були ідентифіковані як утримувані клієнтами з США.

Регулятор також прагне відшкодувати прибутки від торгівлі, доходи, зарплати та інші гроші, отримані Binance в результаті порушень. 

Binance готується до судових баталій

«Це набір дуже серйозних звинувачень», — сказав в інтерв’ю Тім Массад, колишній голова CFTC (Комісія з торгівлі товарними ф’ючерсами США), який зараз є директором проєкту політики цифрових активів у Гарвардській школі Кеннеді. «Вони домагаються постійної судової заборони проти відповідачів, щоб CZ особисто, а також Binance забороняли вести бізнес у США, фактично реєструватися в США чи брати участь у транзакціях із товарами в США».

Судячи з усього, Binance готова розпочати судову боротьбу. Тим часом він продовжує розвивати свої глобальні операції на міжнародних ринкових центрах, які є більш дружніми до криптовалюти.

Вплив світових санкцій на криптоіндустрію

Дії проти Binance є останнім поворотом у зіткненні між великими національними урядами та баченням прихильників криптовалюти системи, де гроші можна вільно обмінювати по всьому світу без «цензури».

(У цій сфері важко не залежати і від світової економіки). Напружена геополітична обстановка, позначена фінансовими санкціями проти Росії та Ірану, підливає масла в вогонь.  

Читайте також: Криптовалюти назвали головною причиною банкрутства американського SVB — Bloomberg

Долар сильніший ніж армія і сроби приборкати криптоіндустрію

CZ (гендиректор Bonance Чанпен Чжао) чітко висловив свої думки щодо зусиль уряду приборкати криптоіндустрію. В інтерв’ю на Форумі нової економіки Bloomberg у Сінгапурі в листопаді 2021 року він сказав, що вважає, що США намагаються захистити статус долара, який, за його словами, «є сильним інструментом для організації світу, навіть сильнішим, ніж армія». » Проте він порівняв ці протекціоністські зусилля з невдалою спробою Eastman Kodak Co захистити свій кінобізнес від цифрової конкуренції. 

Читайте також: Майнінг, продаж та інші операції з криптовалютою в Україні: пропозиції щодо оподаткування – документ

Перехід криптовалюти в тінь

З огляду на фінансову регуляторну політику США галузь, швидше за все, продовжуватиме відтіснятися від традиційної фінансової індустрії в тінь. Те, чи піде на це найвпливовіша людина в криптоіндустрії, може зіграти велику роль у визначенні того, як виглядатиме крипторинок у найближчому майбутньому.