UA / RU
Підтримати ZN.ua

Косатки знову напали на човен: вчені пояснили, чому

Можливо, тварини до чогось готуються.

Вчені розповіли, чому кісточки нападають на човни

Вчені розповіли, чому кісточки нападають на човни

Зграя косаток потопила човен біля берегів Іспанії. Тварини напали на судно і пошкодили його кермо, через що воно сіло на мілину біля мису Фіністерре. І це вже не перший напад косаток на човни, повідомляє IFLScience.

Взаємодія цих тварин із людьми останнім часом часто потрапить до заголовків ЗМІ. З 2020 до 2024 року було зафіксовано 600 повідомлень. Косатки нападали на судна біля берегів Марокко, Іспанії та Португалії. Зазвичай об'єктами нападу стають невеликі вітрильні човни, при цьому тварини приділяють особливу увагу їхньому керму.

Читайте також: Вчені звинуватили людей у вимиранні мамонтів та інших тварин

В останньому випадку нападу човен не перекинувся, але в попередніх косаткам вдавалося перекинути судно. Косатки також відомі як кити-вбивці, вони є серйозними морськими мисливцями. Тому з'явилися припущення, що нова поведінка передалася зграям від однієї тварини, яка пережила невдалий досвід зіткнення з човном.

Тепер вчені з Інституту досліджень дельфінів-афалін (BDRI) в Іспанії висунули альтернативну теорію: можливо, вони тренуються. Косатки - могутні хижаки, здатні напасти на велику здобич, включаючи блакитного атлантичного тунця. За даними NOAA, такі риби можуть виростати до чотирьох метрів завдовжки, а їхня вага може досягати майже тонни. Вони мають гідродинамічне тіло, а нижня частина – біла. Схоже виглядають і човни.

Спіймати блакитного тунця важко, оскільки він може рухатися на швидкості до 45 кілометрів на годину. Щоб навчитися цього, потрібно тренуватись. І, ймовірно, косатки вибрали собі човни як об'єкт тренувань.

«Взаємодія косаток із суднами, можливо, відображає прояви ігрової поведінки, усталені риси цих високоінтелектуальних ссавців. Гра дає морським ссавцям можливість розвивати та вдосконалювати як когнітивні, так і фізичні навички», — йдеться у статті BDRI.

Якщо кити перестають вчитися полювати, це може вплинути на шанси на виживання. Ймовірно, косатки використовують різні способи полювання на блакитного тунця. Вони включають спільну роботу в зграї, стомлення тунця і навіть ловлю його на рибальських снастях, які люди залишають у морі.

«Під час взаємодії із суднами було зафіксовано, що косатки виконують різноманітні дії, такі як гребки, рух важеля тіла та укуси різної інтенсивності. Така поведінка може потенційно служити вправою для косаток, де судна діють як стимули для гри, сприяючи кооперативним прийомам, готуючи до переслідування [атлантичного блакитного тунця] та сприяючи покращенню рухових навичок, зрештою імітуючи методи полювання», — заявили вчені.

Разом з тим вони визнають, що необхідні подальші дослідження, які допоможуть з'ясувати, що рухає косатками.

Раніше вчені з'ясували, що кити здатні дотримуватися певних традицій.