UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корейське «штучне сонце» побило власний рекорд

Токамак утримував температуру плазми в 100 мільйонів градусів протягом 30 секунд.

Установка під назвою Корейське передове дослідження надпровідних токамаків (KSTAR) побила власний рекорд термоядерного синтезу, встановлений рік тому. Їй вдалося утримувати температуру плазми 100 у мільйонів градусів Цельсія протягом 30 секунд, повідомляє Science alert.

Зазначається, що цей час набагато коротший за 101 секунду, протягом якої китайський токамак зміг утримувати температуру в 120 мільйонів градусів Цельсія. Водночас це важливий крок на шляху до чистішого, практично безмежного джерела енергії.

Глибоко всередині зірок, таких як наше Сонце, гравітація та високі температури дають простим елементам, таким як водень, енергію, необхідну їм, щоб подолати відштовхування їхніх ядер та змусити їх стиснутися у більші атоми. В результаті з'являються важчі елементи, нейтрони та тепло.

Читайте також: Чорні діри назвали джерелом золота у Всесвіті

На Землі неможливо відтворити гравітацію, що дорівнює сонячній. Але можна досягти аналогічних результатів, замінивши силу тяжіння теплом. Теоретично, можна навіть вичавити з атомів, що плавляться, достатньо тепла, щоб підтримувати ядерну реакцію, з достатньою кількістю тепла, яку можна відвести для отримання енергії. Але утримувати плазму в стабільному стані, щоб використовувати її тепло як надійне джерело енергії, важко.

KSTAR – це одна з небагатьох установок магнітного утримання плазми, званих токамаками. Це по суті великі металеві петлі, призначені для утримання хмар гарячих заряджених частинок.

Китайський токамак EAST став першим, якому вдалося розігріти плазму до 100 мільйонів градусів Цельсія. Це сталося у 2018 році. Цього року він підвищив температуру до 120 мільйонів градусів Цельсія і утримував її понад півтори хвилини.

KSTAR зміг дійти до температури 100 мільйонів градусів Цельсія минулого року і утримував її протягом 20 секунд. Трохи більше, ніж рік потому він зміг утримувати таку температуру вже 30 секунд.

Кожен тест проводиться трохи по-різному, використовуючи різні технології, щоб збільшити тривалість імпульсу, стабільність температури чи час.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше стало відомо, що європейський стартап займається удосконаленням технології, яка дозволить видобувати кисень із місячного ґрунту. Таку установку хочуть відправити на Місяць у рамках місії Європейського космічного агентства (ESA), яка запланована на 2025 рік.