UA / RU
Підтримати ZN.ua

Корабель Starliner, який застряг на орбіті, почав видавати дивні звуки – ЗМІ

І що їх видає, незрозуміло.

Starliner на орбіті видає дивні звуки

Starliner на орбіті видає дивні звуки

Астронавт NASA Бутч Вілмор, який знаходиться на МКС, почув дивні звуки, що лунають зсередини космічного корабля Starliner, пристикованого до станції. І, як зізнався сам астронавт, він не знає, що було їхнім джерелом, повідомляє ArsTechnica.

«У мене є питання про Starliner. З динаміка доноситься дивний шум... Не знаю, що його видає», - передав Вілмор по радіо до Центру управління польотами (ЦУП) у Космічному центрі імені Джонсона у Х'юстоні.

Читайте також: Застрягли у космосі: як місяці на МКС можуть вплинути на сприйняття часу астронавтами Starliner

За словами астронавта, він не знає, чи був шум перешкодами у зв'язку між станцією та кораблем, чи його видає щось ще. Він попросив диспетчерів польотів у Х'юстоні перевірити, чи можуть вони прослухати звук усередині космічного корабля. Через кілька хвилин Центр управління польотами передав по радіо, що вони підключені по «жорсткій лінії» для прослуховування звуку всередині Starliner. Корабель вже майже три місяці пристикований до МКС.

Вілмор, який у цей момент, ймовірно, перебував усередині Starliner, підніс мікрофон до динаміка, встановленого на кораблі. Невдовзі після цього пролунав звук, який був дуже характерним.

"Це було схоже на пульсуючий шум, майже як сонарний пінг", - заявили фахівці з Центру управління польотом. І загадковий звук знову повторився.

Запис звуку і саму розмову Вілмора з ЦУП перехопив і опублікував метеоролог з Мічигану на ім'я Роб Дейл.

Що може видавати загадковий звук, поки неясно. Поки Starliner летить до космічної станції, він підтримує зв'язок із нею через радіочастотну систему. Але після стикування вони з'єднані жорстким кабелем, що передає аудіо.

Але астронавти фіксували дива в космосі і раніше. Так, у 2003 році китайський астронавт Ян Лівей сказав, що він чув звук, схожий на удари дерев'яного молотка по залізному відру на орбіті. Пізніше вчені зрозуміли, що шум був викликаний невеликими деформаціями космічного корабля через різницю тиску між його внутрішніми та зовнішніми стінками.

Шум, який зафіксував Вілмор, мабуть, не означає нічого поганого. Але він викликає підвищену увагу через проблеми зі Starliner, включаючи суттєві витоки гелію в польоті та відмови двигунів. Тиждень тому NASA оголосило, що корабель повернеться на Землю без екіпажу: Вілмора та Суні Вільямс.

Starliner має здійснити політ додому 6 вересня. Вілмор та Вільямс повернуться на Землю в лютому наступного року на борту космічного корабля Crew Dragon. Корабель із двома астронавтами на борту стартує на МКС наприкінці вересня.