UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компанії Rocket Lab вдалося повернути ступінь ракети Electron

Ступінь успішно приводнився в океані.

Американська компанія Rocket Lab вперше змогла повернути ступінь ракети Electron, який успішно приводнився в океані. Як повідомляє Naked science, в перспективі компанія хоче використовувати для повернення ступеня повітряну систему захоплення.

Разом з тим, відзначається, що під час місії застосували не штатну систему захоплення. Але це наближає Rocket Lab до отримання повноцінного багаторазового носія.

Запуск здійснили з майданчика Rocket Lab № 1 - комерційного космодрому, розташованого недалеко від мису Ахурірі на південному краю півострова Махія (Нова Зеландія). На орбіту вивели кілька десятків малих супутників для різних операторів, а також фігурку садового гнома (це частина благодійної акції, яку організувала компанія Valve).

Після старту перший ступінь ракети приводнився в Тихому океані приблизно в 450 кілометрах від узбережжя Нової Зеландії. Для посадки використовували парашутну систему. Надалі Rocket Lab планує ловити перший ступінь, використовуючі вертоліт. Детально стан запущеного зараз ступеня ракети тільки належить проаналізувати.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: На орбіту Землі повернувся фрагмент запущеної 50 років тому ракети

На цьому тижні запуск європейської ракети-носія Vega з космодрому Куру завершився невдачею. Через вісім хвилин після запуску і запалювання двигуна розгінного блоку було виявлено зміну траєкторії ракети.