UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній лікар заявив, що визначив справжню причину смерті Христа

За його словами, Ісус помер від великої кровотечі.

Колишній консультант-невропатолог з Університету Східного Кента доктор Патрік Пуллічіно, який став ченцем, заявив, що зміг встановити справжню причину смерті Ісуса Христа. За його словами, Христос загинув від великої кровотечі через вивих плеча, викликаний тим, що він ніс хрест. Висновки вченого були опубліковані у журналі Catholic Medical Quarterly, коротко про них розповідає GBnews.

Незважаючи на те, що Біблія описує, як римські солдати проткнули бік Ісуса, після чого з рани бризнули кров і вода, Пуллічіно вважає, що вбила Христа травма плеча. У ході свого дослідження він проаналізував відомості судово-медичних експертів про Туринську плащаницю, в яку, як вважається, був загорнутий Ісус.

Читайте також: Вчені назвали головну версію занепаду цивілізації острова Пасхи міфом

Плащаниця зберігається в королівській каплиці собору Сан-Джованні Баттіста в Турині з 1578 року. У 1980-х роках волокна Туринської плащаниці піддали радіовуглецевому датуванню, яке показало, що, швидше за все, це середньовічна реліквія.

Пулличіно заявив про те, що відбиток тіла на Плащаниці зображує людину з вивихнутим плечем, яке виглядає настільки витягнутим із суглобової западини, що права рука виявилася на 10 сантиметрів нижчою за ліву.

За словами медика, такий вивих повинен був призвести до розриву підключичної артерії, що викликав велику кровотечу, колапс системи кровообігу і, зрештою, смерть.

«Через це розтягнення правої руки розтягнення зазнала і права підключична артерія, оскільки вона була однією з небагатьох структур, що залишилися непошкодженими, що з'єднують тіло і праву руку. Перенесення ваги тіла на руки при вдиху, ймовірно, спричинило подальше розтягнення правої підключичної артерії. Перенесення ваги на ноги на видиху змінило це розтягнення. В результаті розтягнута підключична артерія рухалася по поверхні ребра при кожному вдиху, а її нижня сторона була схильною до тертя», - заявив Пулличіно.

Він вважає, що протягом трьох годин підключична артерія зазнавала стирання, пошкодження та витончення її стінки, поки, нарешті, не розірвалася і не викликала велику кровотечу.

Раніше археологи, які проводять розкопки в Кембріджширі, виявили скелет чоловіка, якого, як вважається, розіп'яли на хресті. Останки знайшли на одному з цвинтарів, які вдалося знайти під час дослідження.