UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колір очей у собак міг еволюціонувати під впливом людини – дослідження

Десятки тисяч років люди відбирають собак – свідомо чи ні – за певними рисами.

У домашніх собак частіше, ніж у їхніх диких родичів, зустрічаються темні очі, і собак із темними очима люди сприймають як більш доброзичливих, свідчать результати дослідження, проведеного вченими з японського Наукового університету Тейкьо, повідомляє The Guardian.

Вчені порівняли колір райдужної оболонки на 22 зображеннях сірих вовків з різним забарвленням вовни і з різних місць, а також на зображеннях 81 домашнього собаки, і виявили, що у останніх очі, як правило, темніші.

Потім дослідники створили 12 пар зображень, на одному з яких був зображений домашній собака зі світлими очима, а на іншій – той самий собака з темними очима. Ці фото показали 76 людям і попросили їх оцінити собак за різними рисами характеру, а також наскільки сильно вони хотіли б взаємодіяти з собакою або залишити його у себе.

Собаки з темними очима отримали більш високу оцінку за дружелюбність, ніж світлоокі, і вважалися більш поступливими, товариськими і менш агресивними. Аналогічні результати було отримано під час повторного опитування ще 66 учасників.

Читайте також: NASA анонсувало перший політ космічного корабля Dream Chaser до МКС

Дослідники припускають, що темна райдужна оболонка ускладнює відокремлення її від зіниці, що створює ілюзію великої зіниці, а це, у свою чергу, асоціюється у людей з немовлятами, милістю та незахищеністю – виникає бажання піклуватися про таких істот.

Водночас, як зазначають вчені, очі у собак могли потемніти з метою передачі людині сигналу про відсутність загрози з боку тварини, щоб у людини не виникло бажання її відкинути.

Минулого місяця у Римі відкрили елітний ресторан для собак Fiuto. Меню включає миски в стилі поку з куркою, м'ясом, рибою та овочами, а також десерти. Ресторан обслуговує і людей: їжу готують на окремій кухні.