UA / RU
Підтримати ZN.ua

Книга на Марсі: ровер NASA зробив несподіване відкриття

Камінь на Червоній планеті нагадує сторінки книги.

Curiosity знайшов камінь, схожий на книгу

Curiosity знайшов камінь, схожий на книгу

Марсоходи NASA зробили вже чимало дивовижних відкриттів на Червоній планеті, включаючи каміння, яке нагадує морських істот або символи зі «Стар Трек». Однією з останніх знахідок марсоходу Curiosity стала незвичайна скеля, яку він помітив у кратері Гейла, повідомляє Forbes.

Як розповіла дослідниця місії Curiosity Дебора Паджетт, виявлений камінь «покритий тонкими, як папір, шарами осадових порід, як сторінки книги». Ця знахідка підкреслює складність та різноманітність ландшафту Червоної планети.

Читайте також: Вчені виявили наявність рідкої води на Марсі — що це означає

Водночас «книга» виявилася досить незвичайною для того, щоб привернути увагу команди ровера та спонукати її дослідити.

«Деякі шари мають рябчасті структури, що інтригують, які могли утворитися в поточній воді або піску, що переноситься вітром. Ці особливості є основними цілями для контактної науки та дистанційного спостереження у цьому місці», — сказала Паджетт.

І дослідження цих тонких, схожих на аркуші паперу, каменів допоможе вченим зрозуміти, чи були задіяні в їх створенні вітер чи вода. Історія води на Марсі цікавить NASA, оскільки вона є одним із ключових елементів, необхідних для зародження та розвитку життя. Curiosity та його «брат» Perseverance намагаються допомогти вченим зрозуміти, чи існувало на Марсі колись давно мікробне життя.

Подібні тендітні структури зачаровують і здаються майже нереальними, але вони – звичайна справа для Марса. У 2015 році Curiosity виявив підвішене утворення у вигляді ложки. На Червоній планеті досить вітряно і запорошено, тому ерозія призводить до того, що марсіанські камені набувають дивовижних форм. М'якіші породи стираються, а твердіші - залишаються.

Curiosity знаходиться у кратері Гейла з 2012 року. Він рухається до основи величезної центральної гори кратера, гори Шарп. Останнім часом марсохід займається вивченням каналу Гедіз Валлі, який, ймовірно, є древнім річковим каналом.

У липні марсохід перекочувався через камінь, випадково його розбив і NASA виявило у ньому сірку у чистому вигляді. Вчені досі не можуть зрозуміти, як вона там опинилася, і намагаються знайти більше цього елементу.

Раніше вчені заявили про те, що давно втрачений супутник може пояснити, чому Марс відрізняється від інших кам'янистих планет Сонячної системи.