UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заборонив техкомпаніям пропонувати користувачам доступ до ChatGPT – ЗМІ

Влада країни вважає, що чат-бот поширює американську «дезінформацію».

Китайські регулятори наказали великим технологічним компаніям не пропонувати своїм користувачам доступу до чат-боту ChatGPT. Як повідомляє Nikkei з посиланням на джерела, Пекін побоюється, що бот даватиме користувачам відповіді, які не пройшли цензуру.

Tencent Holdings та Ant Group, фінтех-філія Alibaba Group Holding, отримали вказівку не пропонувати доступ до сервісів ChatGPT на своїх платформах ні безпосередньо, ні через третіх осіб. Джерела видання також додали, що технологічним компаніям необхідно звітувати перед регулюючими органами, перш ніж вони запустять свої власні послуги, схожі на ChatGPT.

Читайте також: Microsoft пояснила дивну поведінку чат-бота Bing

Офіційно ChatGPT, розроблений OpenAI, недоступний у Китаї. Разом з тим деякі користувачі вже змогли скористатися ним через VPN. Крім того, у WeChat з'явилися десятки міні-програм, створених сторонніми розробниками, які стверджують, що пропонують послуги ChatGPT.

Під тиском регулюючих органів Tencent призупинила роботу кількох таких сторонніх сервісів, незалежно від того, були вони підключені до ChatGPT або насправді були наслідувачами.

Раніше державне видання China Daily опублікувало на Weibo повідомлення, в якому заявило, що бот «може простягнути руку допомоги уряду США у поширенні дезінформації та маніпулюванні глобальними наративами у своїх геополітичних інтересах».

Джерела в китайських техкомпаніях наголосили, що таке ставлення до чат-боту не стало для них несподіванкою. В одній з компаній заявили, що розуміли, що ChatGPT матиме проблеми з виходом на китайський ринок через тутешню цензуру. В іншій компанії додали, що не пропонували б користувачам доступ до ChatGPT навіть без вказівки, оскільки вже знаходяться під наглядом регуляторів.

Нагадаємо, 18 лютого чат-бот ChatGPT компанії OpenAI став доступним в Україні. Розповідаємо, як він працює та як ним можна користуватися.