UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хворобу принесли європейці: вчені знайшли останки дітей інків зі слідами віспи

Скелети вказують на те, що захворювання швидко поширилося після завоювання європейцями.

Археологи знайшли скелети інків зі слідами віспи

Археологи знайшли скелети інків зі слідами віспи

Археологи знайшли на цвинтарі XVI століття у Перу останки двох дітей, які зберегли сліди віспи, яка розвинулася у ранній колоніальний період. І ця знахідка може розповісти про ранні інфекційні захворювання, пов'язані з прибуттям колонізаторів, повідомляє Live Science.

Вчені провели розкопки в Уанчако, невеликому рибальському містечку на північно-західному узбережжі Перу. Вони виявили цвинтар, пов'язаний з однією з найранніших у регіоні колоніальних церков, побудованою між 1535 і 1540 роками. Тут було виявлено 120 поховань, які засвідчили, що населення раннього колоніального періоду переймало нові культурні традиції. Так, у могилах корінного населення зустрічаються очеретяні хрести та скляні намистини, завезені європейцями.

Читайте також: Археологи знайшли на Криті новий гігантський лабіринт: чому він став проблемою

Але тут були знайдені останки двох дітей, які відображають ще один важливий ефект колонізації: зараження новою хворобою віспи серед населення, яке ніколи нею не хворіло.

Віспа, викликана вірусом натуральної віспи, була відомою причиною смертності в епоху колонізації Америки. Вважається, що захворювання прибуло на північний захід Перу разом з Франсіско Пісарро та його солдатами наприкінці 1530-х років. В результаті до 1620 померло приблизно 70% населення інків.

Зі 120 ранньоколоніальних поховань, виявлених в Уанчако, 90 (або 75%) були дітьми, причому більшість із них (60 осіб, або 67%) – у віці п'яти років і молодше. За словами вчених, така велика кількість дітей вказує на присутність нового захворювання, оскільки це одна з найуразливіших груп населення з імунною системою, що розвивається.

Скелети двох дітей, які померли у віці 18 місяців, свідчать про однакові кісткові зміни. Зокрема, дослідники виявили численні деструктивні ушкодження, схожі на нори від молі, у суглобах плечей, ліктів, зап'ясток, стегон, колін та кісточок дітей. Ці зміни вказують на хворобу, відому як гострий остеомієліт, що викликає вірус віспи.

Це найранніші випадки гострого остеомієліту, виявлені в Південній Америці. Варто відзначити, що ураження кісток спостерігається у 5-20% дітей у віці п'яти років і молодше, які захворіли на віспу. Але виявлення двох скелетів вказує на те, що подібних знахідок потенційно може бути набагато більше.

Раніше археологи представили модель, яка показує, як могла б виглядати найвідоміша мумія Перу. Вона відома як «Хуаніта» або «Крижана діва інків». Вважається, що мумія належить дівчинці-підлітку, яку інки принесли у жертву приблизно 500 років тому.