UA / RU
Підтримати ZN.ua

Харківську роботизовану машину для розмінування запустять у масове виробництво – ОВА

Нею керує пілот на безпечній дистанції.

Машина для підготовки ґрунту для гуманітарного розмінування, яку створили харківські інженери, отримала сертифікат відповідності. Тепер її можна запускати у масове виробництво, повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, Харківщина одна з найбільш забруднених боєприпасами областей.

«Окупанти замінували все: узбіччя, дороги, поля, лісові стежки, рекреаційні зони. Дякуємо вітчизняним інженерам, науковцям, саперам за величезний внесок у розробку машини», - зауважив Синєгубов.

Читайте також: На Київщині розміновано лише 6% сількогосподарських угідь

Голова ОВА додав, що машина легка у користуванні, її можна буде повністю обслуговувати і ремонтувати в Україні.

«Вона здатна знешкодити як протитанкову, так і протипіхотну міни, а також так звані «розтяжки». Такі механізми у технічному плані не поступаються закордонним аналогам. Важливо, що ця машина роботизована, нею керує оператор з безпечної відстані», - підсумував Синєгубов.

За попередніми розрахунками, площа замінованих територій України складає 174 тисячі квадратних кілометрів. Водночас міжнародні партнери планують надати Україні понад 244 мільйони доларів на потреби гуманітарного розмінування, а також передати додаткову техніку для проведення відповідних робіт. Зокрема Литва заявила про початок формування міжнародної коаліції, яка допоможе із розмінуванням українських територій.