UA / RU
Підтримати ZN.ua

Капуцини переймають переможні тактики – вчені

Мавпи наслідують оптимальні поведінкові схеми.

Вчені заявили про те, що дикі капуцини використовують соціальне научіння шляхом виборчого наслідування оптимальним поведінкових схем. Висновки дослідників опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society B.

У ході дослідження вчені спостерігали за групою з 25 капуцинів, які мешкають у заповіднику Reserva Biológica Lomas Barbudal в Коста-Ріці. У 2003 році мавпи мігрували в область, де, на відміну від ділянок з вічнозеленими лісами, майже не зустрічається стеркулія безпелюсткова (Sterculia apetala). Плоди цього дерева містять багаті білками і жиром насіння і захищені лушпинням з пекучими волосками. П'ять дорослих особин із цільової групи раніше населяли область з великою кількістю S. apetala і, ймовірно, володіли навичками швидкого видалення лушпиння, обробки насіння і поїдання плодів. Для оцінки стратегій навчання вчені поміщали в ареалі групи по два плода. Це дозволяло простежити за поведінкою капуцинів з урахуванням досвіду особин, які відкривають незрілі плоди.

Дослідники встановили, що научіння групи було засновано на упередженості щодо вигод. Причому процес зайняв всього кілька тижнів.

Першим найбільш ефективну техніку (надкусування іклами з одного боку щелепи перпендикулярно шву на лушпинні) на 18-й день експерименту продемонстрував дорослий капуцин, після чого її перейняли 11-річна самка і семирічний альфа-самець. Незабаром метод випробували всі особи, народжені до 2009 року, тоді як молоді примати, ймовірно, через порівняно невелику і слабку пащу, використовували інші способи, як правило, - надкусування в довільних точках. За словами вчених, отримані дані представляють собою перше свідчення упередженості щодо вигод у диких тварин. Крім фундаментального значення для еволюційної біології, відкриття може допомогти при підготовці до переміщення популяцій в нове середовище і реінтродукції.

Раніше вчені провели експеримент, в рамках якого довели, що тварини з великим розміром мозку по відношенню до маси тіла володіють більш високим інтелектом.