UA / RU
Підтримати ZN.ua

“Їжа з повітря”: білок, який видобувають без тварин та рослин, набирає популярності

У разі комерційного успіху продукт може врятувати від проблем, які створює для клімату тваринництво.

Біореактор, у якому виробляють білок солеїн (solein)

Біореактор, у якому виробляють білок солеїн (solein)

Перший у світі комерційний завод з виробництва поживного та універсального білка, який видобувають за допомогою повітря та бактерій, почав працювати у Фінляндії. Компанія Solar Foods, яка запустила підприємство, назвала продукт солеїн (solein – сонячний білок), пише New Atlas.

Їстівний білок виробляють мікроби, які харчуються вуглекислим газом, воднем та киснем. Після ферментації та сушіння виходить жовтуватий порошок, який, як повідомляється, має «легкий аромат» та «нотки умамі, що натякають на горіховий та вершковий смак». Завдяки цьому він має широкий потенціал для заміни молочних продуктів з високим вмістом білка.

Читайте також: Виявлені бактерії-"вампіри", які становлять небезпеку для крові людини

Вперше спосіб вирощування їжі "з повітря" застосувало ще у 1970-х космічне агентство NASA, але тоді не вистачило потужності для розвитку і ідею відклали.

До слова, раніше вчені виявили незвичайну користь, яку здатний принести напій комбуча.